Aliaţii unei sănătăţi de fier: mierea şi usturoiul, alimente-elixir care luptă cu infecţiile şi cresc imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea, un adevărat elixir pentru imunitate Foto:Shutterstock
Mierea, un adevărat elixir pentru imunitate Foto:Shutterstock

Adevărate bariere în calea infecţiilor, multe alimente ne protejează de agenţii patogeni din mediul înconjurător. Ele fortifică sistemul imunitar, alungă virusurile, bacteriile şi fungii şi accelerează vindecarea. Consumate regulat, acestea ne asigură o sănătate de fier.

Usturoiul reduce efectele îmbătrânirii

Usturoiul ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi să elimine toxinele. El reduce efectele îmbătrânirii, are calităţi antioxidante şi antiinflamatoare. Totodată, efectul antibiotic poate preveni şi trata infecţiile, fără să afecteze bacteriile sănătoase.

usturoi

Specialiştii spun că usturoiul stimulează creşterea nivelului de antioxidanţi din organism, ajută la scăderea valorilor glucozei serice şi a tensiunii arteriale. Usturoiul conţine alicina, un compus puternic care acţionează ca antibiotic şi ajută la vindecarea infecţiilor cutanate. Este interesant de ştiut că alicina se formează doar atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit. Consumul regulat de usturoi tonifică pielea şi o face netedă, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este că usturoiul poate ţine sub control mătreaţa.

Ghimbirul stimulează digestia

Ghimbirul deţine o varietate de proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice şi este cunoscut ca antioxidant şi stimulant al sistemului digestiv. Deşi poate fi consumat şi sub forma condimentelor, pentru a conferi mâncărurilor, sucurilor proaspete sau prăjiturilor o aromă unică, revigorantă, pentru a putea profita de deplin de proprietăţile binefăcătoare ale ghimbirului trebuie să apelăm la varianta infuziei.

image

O cană cu ceai de ghimbir pe zi contribuie la combaterea problemelor respiratorii şi la diminuarea stresului, are un puternic efect antiinflamator şi întăreşte imunitatea organismului.

“Ghimbirul conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6. Uleiurile volatile din ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Acestea îi dau gustul şi aroma specifică şi favorizează mişcarea muşchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie. Ghimbirul are aproape 500 de compuşi identificaţi, mulţi cu activităţi biologice cunoscute, acţionând în feluri diferite, fie influenţând o anumită enzimă sau proteină, fie sprijinind activitatea altor compuşi”, spune medicul Cătălin Luca.

Mierea ajută la eliminarea toxinelor

Mierea are proprietăţi antioxidante, antiseptice şi antiinflamatoare care permit combaterea infecţiilor virale, bacteriene şi fungice. Pe lângă apă biologică şi zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), mierea mai conţine vitamine, cele mai importante fiind cele din complexul B şi în cantităţi mai mici, vitaminele A, C, D şi K. Într-o formă uşor asimilabilă de către organismul uman sunt prezente diferite minerale, în funcţie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, cupru, la care se adaugă cantităţi mici de seleniu, crom şi iod.

calarasi fagure

Mierea de albine este şi un puternic antiinfecţios natural care acţionează asupra principalelor sisteme şi aparate din organism, de la tubul digestiv şi căile respiratorii până la nivelul pielii şi al mucoaselor. Este un puternic stimulent al digestiei şi al metabolismului, ajută tranzitul intestinal şi favorizează eliminarea promptă a toxinelor din organism.
Mierea este un aliment de mare valoare pentru inimă, având proprietăţi stimulatoare pentru muşchiul cardiac.

Ceapa ne scapă şi de depresii
 
Ceapa conţine numeroase vitamine şi minerale esenţiale, precum şi substanţe naturale cu proprietăţi antiseptice, antibiotice şi antiinflamatoare.
 
Ceapa este un excelent aliment care oferă protecţie organismului, întăreşte sistemul imunitar, ne scapă de depresii şi ne fereşte de afecţiuni din cele mai grave. Datorită conţinutului ridicat de fier, ceapa este bună pentru persoanele ce suferă de anemie. Simptomele de artrită şi gută pot fi diminuate printr-un consum constant de ceapă datorită agenţilor antiinflamatori din ceapă.

ceapa

Ceapa este şi un puternic antiseptic, luptând împotriva infecţiilor provocate de bacterii, dar are şi proprietatea pe de altă parte, de a scădea tensiunea arterială, ajutând la subţierea sângelui şi la curăţarea acestuia de grăsimile nesănătoase şi anume de colesterolul rău. Cancerul de colon şi cancerul pulmonar pot fi prevenite printr-un consum constant de ceapă, iar ceapa consumată din belşug va ameliora simţitor constipaţia cronică şi balonarea, precum şi flatulenţa.

Scorţişoara, antioxidant şi antifungic

Scorţişoara este un condiment cu proprietăţi antibacteriene, antioxidante şi antifungice, care poate preveni apariţia unor boli şi poate contribui la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. În medicina chineză, spun specialiştii, scorţişoara este folosită ca remediu împotriva răcelii şi gripei, iar populaţia europeană a început să împrumute aceste obiceiuri.

“Pentru rezultate optime, amestecaţi scorţişoara cu ghimbir şi obţineţi un ceai deosebit de puternic împotriva afecţiunilor respiratorii. De asemenea, o cană de ceai cu scorţişoară calmează articulaţiile inflamate, ameliorează durerile de burtă şi previne balonarea”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Acest condiment este însă un excelent afrodisiac. Printre efectele sale se numără cele excitante şi stimulente nervoase, efectul încălzitor fiind însă cel mai evident. Scorţişoara amplifică nu doar apetitul fizic, ci şi pe cel sexual, fiind din acest motiv un afrodisiac excelent”, spune medicul Cătălin Luca, specialist în apifitoterapie.


Vă recomandăm şi:

Pătlagina, planta care lecuieşte bubele. Proprietăţile tămăduitoare ale buruienii care tratează tusea, reumatismul şi întăreşte imunitatea

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Moartea inimii poate fi prevenită. Ceaiuri-minune în lupta cu colesterolul „rău”: anghinarea, un aliat redutabil

Avocado, „arborele cu testicule”: previne cancerul, anemia şi bolile de inimă. Cum trebuie consumat şi de ce îl considerau aztecii afrodisiacul perfect

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite