Alertă de vreme severă: Vin furtuni violente, unde se anunţă precipitaţii mixte

Alertă de vreme severă: Vin furtuni violente, unde se anunţă precipitaţii mixte

Vreme rea în toată ţara FOTO Shutterstock

Fenomenele extreme pun stăpânire pe România. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis o alertă de vreme rea, valabilă pentru toate regiunile, pe parcursul zilei de marţi, 18 mai. Se anunţă furtunri violente şi ploi abundente.

Conform ANM, pe parcursul zilei de marţi (18 mai) vântul va prezenta intensificări susţinute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia şi Muntenia 70...80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80...100 km/h.
 
În Munţii Apuseni, în zona Carpaţilor Orientali şi în nordul şi nord-vestul teritoriului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa, Mureş, Suceava, Botoşani şi Iaşi, precum şi în zona de munte a judeţelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita şi Neamţ) va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15...20 l/mp şi izolat 35...40 l/mp. 
 
Marţi, 18 mai, conform ANM, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru a doua decadă a lunii mai în sud şi sud-est, dar în celelalte zone vremea va fi răcoroasă. În regiunile sud-estice, în nord-vestul şi în centrul ţării şi în zonele montane, instabilitatea atmosferică se va manifesta în special în a doua parte a zilei şi la începutul nopţii prin înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice; pe arii restrânse cantităţile de apã vor fi însemnate şi vor fi condiţii de grindină.
 
În restul teritoriului, cerul va fi parţial noros, iar astfel de fenomene se vor semnala pe spaţii mici. La munte, la peste 1800 altitudine, vor fi şi precipitaţii mixte. Vântul va avea intensificări, cu precădere pe parcursul zilei, în majoritatea zonelor, mai susţinute şi cu viteze mai mari la munte şi în nordul Moldovei. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 grade în Maramureş şi 25 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 14 grade.
 
În Buucreşti, vemea va fi apropiată de normal sub aspect termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, temporar cu unele intensificări în cursul zilei. Temperatura maximã va fi de 23…24 de grade, iar cea minimă de 8…10 grade.
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările