Alertă. Medicii veterinari, cu ochii pe "boala limbii albastre"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaci baltata romaneasca

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Călăraşi atenţionează fermierii care cresc oi, capre şi vaci despre riscul apariţiei unei boli care face ravagii printre animale.

Boala limbii albastre(bluetongue) s-a instalat în judetul Buzău, comunele Beceni şi Săruleşti, dar o creştere alermantă a numărului de focare s-a înregistrat şi în Bulgaria. Iată ce trebuie să ştie fermierii despre bluetongue şi cum evoluează.
Bluetongue (Boala limbii Albastre) descrisă şi sub numele de Febra Catarală Epidemică este o boală infecţioasă care afectează în principal oile, vacile şi caprele, precum şi unele rumegătoare sălbatice. Sursele principale de infecţie sunt reprezentate de animalele bolnave, cel mai important rol în transmiterea infecţiei fiind reprezentat de ţânâari). Bluetongue este o boală virală necontagioasă, caracterizată prin febră şi inflamaţia ulcero-necrotică a mucoaselor nazale şi bucale şi a bureletului coronarian.

Niciun pericol pentru oameni

Medicii veterinari spun că imediat ce contactează virusul, animalele afectate nu se mai pot mişca şi nici să mănânce. Slăbesc mult şi, pentru a nu se răspândi virusul, trebuie imediat sacrificate.„Maladia limbii albastre nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor. Carnea şi produsele lactate de la animalele bolnave pot fi consumate fără restricţii”, a anunţat DSVSA Călăraşi.
Pentru a preveni orice posibilă circulaţie a virusului şi o contaminare a efectivelor din speciile receptive, se recomandă a fi instituită o stare permanenta de alertă prin inspecţia permanentă a animalelor şi notificarea cazurilor suspecte de boală catre medicii veterinari.
 

Vă recomandăm şi:

„Boala limbii albastre“ a pătruns în România. Primele cazuri au apărut la bovine din judeţul Buzău

Boala limbii albastre pune Guvernul în alertă maximă. Zeci de animale s-au îmbolnăvit în judeţul Buzău

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite