Alertă de gripă aviară. Crescătorii de păsări, avertizaţi să anunţe la DSVSA orice caz de îmbolnăvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii veterinari din Călăraşi avertizează crescătorii de păsări despre pericolul îmbolnăvirii de gripă aviară, după ce pe data de 14 ianuarie, în România, a fost confirmat primul focar, la o fermă de găini din judeţul Maramureş.

Astfel, se instituie o stare de alertă permanent privind anunţarea în timp util către DSVSA Călăraşi a oricărui caz de morbiditate la păsările domestice. Conform specialiştilor, gripa aviară înalt patogenă, subtipul H5N8, este o boală produsă de un virus, care produce îmbolnăviri la curci, raţe, gâşte, potârnichi, fazani, găini, pasări acvatice şi migratoare. Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de pasări.

Pasările migratoare şi în special cele de apă sunt considerate rezervorul de virus pentru gripa aviară. 

Porcul, calul şi alte specii, se pot infecta, nu se îmbolnăvesc , dar pot transmite boala păsărilor sau altor specii, şi in condiţii deosebite, omului. 

Boala se transmite de la pasările migratoare, de la pasările bolnave, cadavrele, secreţiile si excreţiile pasărilor infectate, apa, furajele, echipamentele, adăposturile, mijloacele de transport, care au fost în contact cu virusul. Cu cât contactul dintre păsările eliminatoare şi cele receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite infecţia direct, pe cale respiratorie sau digestivă, au anunţat reprezentanţii DSVSA Călăraşi.   

Cum se manifestă

Pasările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roşu închis, au pete roşii de culoare roşu închis pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări. Capul şi gâtul sunt umflate, colorate roşu închis, pasărea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături ale capului, răsucirea gâtului şi paralizii. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite