Alertă la Călăraşi, unde Dunărea se umflă periculos: „Sigur că ne este frică, dar n-ai cum să lupţi cu natura. Ne uităm zi de zi la apă şi vedem cum înaintează“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a depăşit cota de atenţie, iar prognoza hidrometeorologică anunţă că în amonte de intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, se vor înregistra creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşirea fazelor de apărare. La Călăraşi, fluviul a crescut constant în ultimele zile cu 20 - 23 de centimetri.

Autorităţile sunt în alertă şi monitorizează nivelul fluviului, având în vedere că se anunţă creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşirea fazelor de apărare. Conform hidrologilor, până în 15 iunie, debitul fluviului va creşte ameţitor, iar fenomene periculoase se pot înregistra  în mai multe judeţe, printre care şi Călăraşi. Pe malul Borcei, afluent al Dunării, apele ameninţă cartierul Măgureni, unde locuiesc 5.000 de persoane. Doar 200 dintre acestea ar fi în pericol de evacuare, deoarece locuinţele sunt situate aproape de malul Borcei. Conform directorului Apelor Române-Filiala Călăraşi,  Ştefan Daniel Boboc, în următoarele zile se aşteaptă o creştere de 87 de centrimetri.

Imagine indisponibilă

Dunărea creşte ameţitor FOTO Alex Botezatu

„La Călăraşi avem astăzi o cotă de 559 cm, iar la Olteniţa - 609 cm, cu 20 de cm mai mult faţă de ziua de duminică. Suntem în faza I de apărare şi s-a depăşit cota de atenţie cu 39 cm. Se va ajunge probabil la 630 cm, pentru că se prognozează o creştere în următoarele 6 zile de 87 cm, cu un debit de 13.290mc/s, dublu faţă de o perioadă normală. Suntem în continuare sub alertă de cod portocaliu, însă, deocamdată, nu vorbim încă despre un despre pericol major. Noi monitorizăm permanent situaţia”, a explicat reprezentantantul Apelor Române.

200 de tone de nisip şi 5.000 de saci

„Suntem în aşteptare, dar am luat măsuri şi monitorizăm situaţia de pe Dunăre. Avem în stoc 5.000 de saci de rafie, 200 de tone de nisip la care adăugăm şi pământ, dar şi utilaje pentru a se interveni, dacă este cazul: autocamion, autogreder, wolă. 40 de salariaţi din serviciile subordonate Primăriei sunt pregătiţi să intervină. Să sperăm că nu vom avea parte de o situaţie ca în 2006 când apa a inundat mai multe zone şi a pătruns în Parcul Central”, a explicat Cristian Vîlcu, şef Serviciu Voluntar Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Călăraşi. Acesta mai spune că în urmă cu 13 ani, debitul Dunării a fost de 15.400 mc/s, iar la Călăraşi cota a fost de 750 de centimetri. Cea mai vulnerabilă zonă o reprezintă cartierul Măgureni, acolo unde apa poate trece de dig.

Imagine indisponibilă

La Chiciu, la graniţa cu Bulgaria FOTO Alex Botezatu

„Dacă apa va rupe digul suntem pregătiţi să evacuăm persoanele din zonă şi să le cazăm în adăpostul de noapte al Primăriei. Noi am făcut o evaluare pe teren, iar acolo, pe malul Borcei, există construcţii ridicate fără autorizaţie. Le-am pus în vedere oamenilor că, în caz de nenorocire, nu vor fi despăgubiţi. Se găsesc anexe gospodăreşti pe care oamenii le-au construit pentru a creşte animale şi păsări, dar şi grădini de legume. Le-am pus în vedere să evacueze tot ce se găseşte în aceste construcţii pentru a nu fi luate de ape”, a explicat Vîlcu.

Deşi autorităţile locale dau asigurări în continuare că încă nu există pericol de inundaţii, apele câştigă tot mai mult teren. La Călăraşi, braţul Borcea mai are puţin şi inundă oraşul. În zona Parcului Central, apa aproape că a ajuns la faleză. Oamenii se tem că se va repeta situaţia din 2006, când apele au pătruns pe alei, printre bănci şi au acoperit spaţiile verzi.

Imagine indisponibilă

Plaja Podul 4, inundată FOTO Cosmin Şuţu

La fel s-a întâmplat şi în urmă cu trei ani, când Primăria a făcut dig din saci de nisip pentru a împiedica revărsarea Borcei. “Sigur că ne este frică, dar n-ai cum să lupţi cu natura. Ne uităm zi de zi la apă şi vedem cum înaintează”, spune Vasile Ion, pensionar.

Pericol de viituri

Potrivit hidrologilor, până în 14 iunie, ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor zile ale intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Turnu Măgurele. În prima parte a intervalului, nivelurile se vor situa peste Faza I de apărare pe sectoarele Giurgiu - Brăila şi Isaccea - Tulcea, precum şi peste Faza a II-a de apărare pe sectorul Gruia - Zimnicea, iar în partea a doua a intervalului se vor situa peste Faza I de apărare la Gruia, Feteşti, Vadu Oii şi pe sectorul Isaccea - Tulcea, peste Faza a II-a de apărare pe sectoarele Calafat - Călăraşi şi Brăila - Galaţi şi la Cernavodă, respectiv peste Faza a III-a de apărare la Hârşova.

Imagine indisponibilă

Plaja Mare, sub ape

Prognoza de specialitate relevă că debitul Dunării, la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în primele două zile, până la valoarea de 11.800 mc/s, apoi în scădere până la 11.000 mc/s, ambele valori peste media multianuală a lunii iunie, de 6.400 mc/s.

Imagine indisponibilă

Braţul Borcea, afluent al Dunării, la Călăraşi

În ceea ce priveşte situaţia pe râurile din ţară, estimările INHGA arată că, până în dimineaţa de 14 iunie, debitele medii zilnice vor fi, în general, în creştere din cauza precipitaţiilor prognozate şi propagării. Pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri însemnate de debite şi niveluri pe unele râuri, cu depăşirea Cotelor de apărare, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi însemnate cantitativ, prognozate şi a propagării, cu precădere în prima parte a intervalului, în special pe râurile din sudul, estul şi centrul ţării.

Imagine indisponibilă

   Borcea creşte tot mai mult

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite