Alertă meteo: Trei zile de furtuni devastatoare peste România. În ce regiuni lovesc ploi puternice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se anunţă furtuni în toată ţara FOTO Aurel Mircea
Se anunţă furtuni în toată ţara FOTO Aurel Mircea

Se anunţă trei zile cu furtuni foarte puternice în toată ţara. Până miercuri la ora 09.00 vom avea parte de instabilitate atmosferică accentuată în toată ţara. Meteorologii prognozează căderi de grindină de mari dimensiuni şi vijelii puternice. În sud-estul ţării, în zona Bărăganului, cantităţile de apă vor fi abundente, 80-90 litri/mp, care se vor acumula într-un interval foarte scurt. Nu sunt excluse nici tornadele.

Luni şi marţi în zonele centrale, sudice şi de răsărit, scăderea temepraturilor va fi accentuată. Marţi, vom avea maxime de 5-6 grade în vestul Transilvaniei şi în nordul Moldovei şi 13-14 grade în Capitală.

Meteorologii anunţă schimbări bruşte ale vremii. De la temperaturi de vară, vom trece, peste noapte, la temperaturi chiar şi cu 10 grade mai mici.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, meteorologul Elena Cordoneanu a declarat că vremea nu se va schimba radical, dar răcirea va fi accentuată. "Răcirea accentuată va fi marţi. Până marţi, vor mai scădea temperaturile un pic, dar marţi se petrece coborârea de 10 grade. Dacă, până marţi, valorle termice încă mai trec de 20 de grade, în mare parte din ţară, spre 24 de grade în SE, marţi avem maxime sub 20 de grade, în toată ţara, între 7 şi 16, 17 grade, pe litoral. În Capitală, vom atinge 13 grade“, a spus Elena Cordoneanu.

Miercuri, sistemul noros o să iasă din ţară. "Dar chiar şi cu soare, tot rece o să fie. Intrăm pe procesul de creştere care va continua joi, vineri, sâmbătă, duminică, şi vom ajunge la date normale", a mai spus Elena Cordoneanu.

Instabilitatea atmosferică, însă, va fi accentuată. Ploile vor cuprinde treptat toată ţara. Vom avea descărcări electrice, vânt cu modificări ce pot lua aspect de vijelie, dar şi fenomene de instabilitate accentuată. 

De altfel, aplicaţia AccuWeather anunţă o tornadă pentru Bucureşti, unde se vor înregistra vijelii, descărcări electrice şi grindină. „În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor aduna cantităţi de apă însemnate, 15 - 25 l/mp şi izolat, posibil, peste 30- 35 l/mp", se arată în prognoza ANM. 

În Capitală vremea se va răci începând de marţi, astfel încât dimineaţa se vor înregistra în jur de 10 grade, după-amiaza 11-13 grade, iar miercuri dimineaţa 6-7 grade.

captura

 „La munte, începând din noaptea de luni spre marţi, 6-7 mai, precipitaţiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 - 70 km/h, spulberând zăpada”, atrag atenţia specialiştii. 

Tornada din 30 aprilie

Un fenomen meteo extrem de periculos a făcut prăpăd marţi după-amiază, 30 aprilie, în judeţul Călăraşi. O tornadă înspăimântătoare a lovit localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul. Un autocar cu 40 de oameni la bord a fost lrăsturnat de vijelie în câmă, opt oameni fiind răniţi. Acoperişurile a 22 case au fost smulse de furtună, zeci de copaci au fost puşi la pământ, iar peste 400 de oameni au rămas fără curent electric.

Avertizare ISU: Adăpostiţi-vă în case! Vin vijeliile însoţite de grindină, iar la munte va ninge, iar vântul va viscoli zăpada

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite