Adunare cetăţenească în comuna Borcea despre pesta porcină. Prefectul judeţului: Acţiunile de conştientizare vor continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În comuna Borcea, sătenii, convocasţi la o discuşie despre pesta porcina FOTO Facebook/Roxana Natalia Paţurcfă
În comuna Borcea, sătenii, convocasţi la o discuşie despre pesta porcina FOTO Facebook/Roxana Natalia Paţurcfă

Cu pesta porcină care bate la uşă, autorităţile din judeţul Călăraşi au demarat acţiuni de conştientizare şi informare a sătenilor.  O astfel de adunare a avut loc duminică, 5 august, în comuna Borcea, localitate aflată la doi paşi de municipiul Feteşti, unde a fost declarat focar de pestă porcină africană.

“La iniţiativa Instituţiei prefectului, sprijinit de DSVSA Călăraşi şi Roxana Paţurcă, senator,  primarul comunei Borcea, Aniel Nedelcu, a organizat o adunare cetăţenească tema fiind pesta porcină africană, virus confirmat în localitatea vecină, Feteşti. Acţiunile de conştientizare/informare vor continua”, a anunţat Geirge Iacob, prefectul judeţului Călăraşi, pe psgina sa de socializare.

Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă, conform datelor publicate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la aceasta dată au fost ucişi 61.594 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.

Boală virală fără tratament

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite