Academicianul Dan Mateescu, de la Călăraşi la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Mateescu, inginerul care a făcut carieră în construcţii metalice
Dan Mateescu, inginerul care a făcut carieră în construcţii metalice

În curând, şi o stradă din oraş va fi botezată după inginerul în construcţii. Personalitate marcantă a Universităţii „Politehnice“ şi a comunităţii ştiinţifice româneşti, Mateescu a trăit până la adolescenţă în oraşul de pe malul Borcei.

Dan Mateescu s-a născut la 15 noiembrie 1911, la Călăraşi, unde a urmat şcoala primară şi cursurile Liceului Ştirbei Vodă. Studiile superioare le-a făcut la Şcoala Politehnică din Berlin-Charlottenburg, devenind inginer în anul 1934. Directorul Grupului Şcolar Dan Mateescu, Olimpiu Moisescu a avut onoarea să-l cunoscă personal pe marele academician Dan Mateescu. „Din anul 1999, şcoala nostră îi poartă numele. Am fost nevoiţi să ne alegem un nume şi ne-am gândit la dânsul, deoarece este şcoală de construcţii. În anul 2003 am mers la Timişoara şi l-am cunoscut personal“, ne-a spus Olimpiu Moisescu, directorul şcolii.

Cetăţean de onoare

În anul 2005, Dan Mateescu a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, iar Moisescu a mers la Timişoara pentru a-i înmâna diploma. „A fost un om deosebit. Deşi era foarte bătrân şi suferea de diabet, academicianul încă era îndrumător pentru 20 de lucrări de doctorat. La Timişoara am vorbit şi cu fiica dânsului, care a păstrat tradiţia familiei şi a fost inginer. Ştiu că mai are un fiu stabilit în Germania“, ne-a spus Olimpiu Moisescu. Tot atunci, aceasta i-a propus venerabilului academician să vină în vizită la Călăraşi, dar aceasta l-a refuzat.

„Nu a dorit pentru că se deplasa foarte greu şi era şi departe. A fost mulţumit că un liceu îi poartă numele. Ştiu că mai există un liceu în Caransebeş care se numeşte tot Dan Mateescu“, ne-a mai spus Moisescu.

O serie de funcţii

Cariea bogată de inginer a lui Dan Mateescu a început în anul 1935, Dan Mateescu la Reşiţa, unde a ocupat mai multe funcţii. A fost şef atelier proiectare, şef al Fabricii de Poduri şi Construcţii Metalice din Reşiţa şi Bocşa Montană, unitate proiectată, executată şi pusă în funcţiune sub conducerea sa.

Obictive importante

În perioada 1934-1948, obiectivele cele mai importante pe care le-a construit : structura metalică a Pavilionului Administrativ CFR Bucureşti, fiind prima construcţie metalică complet sudată din ţară, podurile de cale ferată pe Someşul Mic, tablierele podurilor Ilva Mică, Vatra Dornei şi linia Câmpina-Braşov-Făgăraş-Sibiu. De asemenea, a participat la ridicarea podurilor peste Prut la Reni şi a condus lucrările de consolidare a viaductelor Borcea. Între anii 1948-1954 a condus Centrul de Studii şi Proiectări al Combinatului Siderurgic Hunedoara, unde a realizat printre altele şi complexul Oţelăriei noi de la Hunedoara, obiectivele la furnalele şi laminoarele vechi de la Hunedoara şi Oţelul Roşu.

Carieră didactică

În anul 1944, Dan Mateescu îşi începe activitatea de profesor suplinitor la Politehnica din Timişoara, iar din anul 1948 devine profesor titular şi şef al catedrei de construcţii metalice la Facultatea de Construcţii, iar în paralel a mai predat la Facultatea de Mecanică din Timişoara şi la cea de construcţii din Cluj-Napoca. A fost decan al facultăţii de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic Timişoara în perioada 1961-1976.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului nostru.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite