Absolventul de Teologie care şi-a făcut fermă de măgăriţe. Litrul de lapte costă 80 de lei şi e căutat pentru calităţile sale terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ovidiu Porfire, din Vâlcea, a investit într-o fermă de măgăriţe, iar afacerea de familie pe care a pus-o pe picioare începe să dea roade. Litrul de lapte se vinde cu 80 de lei, iar marfa este căutată în special pentru calităţile sale terapeutice.

Ovidiu Porfire este un tânăr de 26 de ani din localitatea Budeşti, judeţul Vâlcea. El a avut curajul să pornească o afacere cu lapte de măgăriţă, care nu este una tocmai la îndemâna oricui, deoarece, pentru a fi productive, măgăriţele trebuie îngrijite ca la carte. 

Pe un teren arendat de aproximativ 1.200 mp, Ovidiu a construit un adăpost şi un ţarc pentru animale. El se ocupă de ferma unde trăiesc nouă animale, femele şi masculi. Tânărul face naveta zilnic de la Vâlcea pentru a le îngriji. „Nu sunt pretenţioase deloc, însă trebuie să aibă condiţii bune de trai: hrană, apă, curăţenie şi libertate. Ziua stau libere într-un ţarc, iar seara, în adăpost. Le hrănim cu lucernă, porumb, ovăz, mere şi pâine. Pentru creşterea productivităţii, este de preferat o alimentaţie cât mai variată. Şi păşunea este diversificată. Animalele petrec toată ziua în aer liber, iar speciile de plante care îmbogăţesc pajiştile înnobilează până la urmă şi laptele. Pe timp de iarnă, le completez hrana cu morcovi, sfeclă furajeră, fân de bună calitate, paie. De asemenea, ele sunt destul de pretenţioase la apă, nu beau dacă nu e curată“, ne spune tânărul întreprinzător. 

image

Măgăriţa dă în medie un litru de lapte pe zi, doar timp de şase luni de la fătare, în timp ce o vacă dă 10-12 litri. Laptele de măgăriţă, este recunoscut pentru calităţile sale terapeutice. Se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere sau congelare  îşi pierde proprietăţile. „Am avut clienţi din Bucureşti, Piteşti care au venit la fermă pentru a cumpăra lapte pentru tratamentele copiilor sau pentru ei înşişi. Oamenii îl consumă în familie pentru diverse alergii, infecţii gastrointestinale, dureri în gât, pentru creşterea imunităţii. Benefiiciile sale le-am observat pe propriul nostru copil, o fetiţă în vârstă de 2 ani“, povesteşte Ovidiu Porfire.

Colectează 1,8 litri de lapte zilnic

În fiecare zi, tânărul vine din Vâlcea la fermă, cu maşina personală. La 7-8 dimineaţa ajunge în satul Budeşti pentru a mulge şi a hrăni animalele. Nu i se pare o corvoadă ceea ce face, deoarece iubeşte măgăruşii pe care îi consideră deosebiţi. „Nu numai că sunt frumoşi, dar sunt  foarte blânzi şi ascultători. Pentru mine e o plăcere să-i am în grijă. În fiecare dimineaţă e obligatorie mulgerea, pentru că noaptea puii stau separaţi de mamele lor, iar la prima oră sunt înfometaţi şi trebuie hrăniţi. Zilnic colectăm 1,7-1,8 litri de lapte“, spune tânărul din Vâlcea. În satul Budeşti, oamenii l-au primit cu inima deschisă, iar autorităţile locale l-au sprijinit în obţinerea documentelor pentru fermă. Spune că aici a găsit oameni deschişi care l-au susţinut în demersurile sale. 

calarasi magarite

Încă nu s-a amortizat investiţia

Ideea unei astfel de ferme i-a venit în vara acestui an, după ce a văzut o afacere similară la Oradea, acolo unde a absolvit Facultatea de Teologie. Şi el, şi soţia s-au gândit bine înainte de a începe afacerea. „Noi am vrut, în primul rând, să facem ceva pentru noi, dar şi să-i ajutăm pe alţii. La început, toate par uşoare şi în regulă, însă când te loveşti efectiv de ele, îţi dai seama că e dificil. Nu ne-am dat bătuţi, am învăţat din fiecare experienţă şi am simţit că Dumnezeu a fost întotdeauna alături de noi. Dacă mă uit în urmă, cu siguranţă aş renunţa, însă mergem înainte. E prematur să spun dacă este sau nu o afacere profitabilă, noi încă nu am reuşit să amortizăm investiţia“, spune Ovidiu Porfire.

Clienţii fideli au reducere

Animalele au fost cumpărate de la crescători cu experienţă din Argeş, Caraş-Severin şi Târgu Jiu. Proprietarul fermei spune că a ţinut cont în primul rând să achiziţioneze animale sănătoase, bine îngrijite şi hrănite.

image

„Am început cu cinci capete, acum am nouă. Doar două produc. Investiţia generală pentru hrană şi adăpost a fost de aproximativ 3.000 de euro, economii personale“, spune Ovidiu Porfire. Tânărul fermier a început deja să livreze lapte. Are clienţi care plătesc în jur de 80 de lei pe un litru de lapte, dar face şi reducere pentru clienţii fideli.  „Măgăriţele sunt bune de lapte. Una dă un litru, cealaltă 600 de mililitri, mai mult sau mai puţin, nu este o regulă. Avem clienţi cărora le-am vândut cu 70 de lei litru, pentru că nu ne-am dorit să punem accentul doar pe profit, ne-am gândit şi la problemele oamenilor. Clienţii vin de la mari distanţe, îi costă şi drumul, aşa că mai oferim şi câte o reducere“, explică Ovidiu. Laptele se vinde pe baza unui certificat de producător şi al unui buletin de analiză, pentru a nu exista niciun fel de dubii în privinţa calităţii sale.

Leac pentru tusea măgărească

Laptele de măgăriţă este recunoscut pentru calităţile sale terapeutice. Din punctul de vedere al compoziţiei, este asemănător cu laptele matern şi poate fi utilizat şi în tratarea unor boli. Din păcate, legislaţia noastră nu îi ajută pe cei care doresc să investească în ferme de măgăriţe. Afacerea nu beneficiază de fonduri guvernamantale sau europene, pentru că măgarul este considerat doar un animal de tracţiune.
 

Laptele de măgăriţă, bogat în calciu, este recomandat celor cu intoleranţă la laptele de vacă. Ameliorează tusea seacă şi chiar astmul. Pentru a nu-si pierde calităţile, trebuie consumat nefiert, iar spre deosebire de laptele de vacă, poate fi păstrat la rece chiar şi o lună. 

image

„Este un aliment, nu un medicament“

Specialiştii sunt însă prudenţi şi spun că o cură cu lapte de măgăriţă poate fi urmată doar după consultarea unui medic. „Într-adevăr, este un lapte bogat în produse biologice, enzimatice şi săruri minerale, dar conţine proteine mai greu de digerat. Nu l-aş recomanda copiilor mici, poate doar celor cu vârste de peste 10 ani. Laptele este un aliment, nu un medicament, de aceea sunt de părere că, indiferent ce probleme de sănătate avem, este indicat să cerem sfatul unui specialist“, a precizat dr. Cătălin Petrencic, medic primar medicină de familie din Călăraşi.

Folosit încă din Antichitate

Laptele de măgăriţă este cunoscut încă din Antichitate pentru proprietăţile sale uimitoare asupra sănătăţii însă, recent a revenit în atenţia comunităţii medicale datorită tolerabilitătii sale înalte în rândul copiilor alergici la proteina din lapte de vacă precum şi a beneficiilor generale asupra sistemului imunitar, atât la bebeluşi şi copii, cât şi la adulţi.

În Antichitate, Hippocrate (460 - 370 i.e.n.), părintele medicinei, îl recomanda pentru tot felul de afecţiuni, începând cu infecţiile, cazurile de otrăvire, diverse răni sau probleme ale ficatului. Se spune ca faimoasa Cleopatra a Egiptului obişnuia să se îmbăieze în lapte de măgăriţă pentru a-şi întreţine frumuseţea. În zilele noastre, companii din străinătate prepară din acest tip de lapte săpunuri şi creme fine. Ceva mai recent, în tradiţia românească, laptele de măgăriţă era singurul tratament capabil să diminueze puternicele convulsii de tuse persistentă, cunoscuta ca şi „tusea măgărească“.

image

Vă recomandăm şi:

Cea mai scumpă brânză din lume. Un kilogram de „pule“ costă aproximativ 1.000 de euro

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite