UPDATE A doua zi de proteste pe malul Borcei. Tinerii, mai hotărâţi ca oricând:"Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!" sau "Noi am câştigat, Guvernul a clacat!

UPDATE A doua zi de proteste pe malul Borcei. Tinerii, mai hotărâţi ca oricând:

Tinerii din Călăraşi au ieşit în stradă Foto:Alexandru Botezatu

Sute de călărăşeni şi-au dat iar întâlnire în stradă, pentru a doua zi consecutiv, în semn de solidaritate cu celelalte oraşe din ţară care au protestat împotriva corupţiei care face victime. În memoria celor 32 de morţi şi 134 de răniţi în incendiul din club Colectiv din Capitală, oamenii au ieşit să manifeste paşnic în faţa Prefecturii, de la ora 19.00. Mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 22.25. "Eroi in halate, nu şpăgari cu halate!", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!", "Noi am câştigat, Guvernul a clacat!", acestea au fost doar câteva din sloganurile car ei-au animat pe tinerii din Călăraşi la protestul împotriva corupţiei. Elevi de liceu sau tineri care doar au ieşit de pe băncile şcolii, cu diplome în buzunar, dar fără locuri de muncă. "Nu vreau decât o ţară sigură în care să am un loc de muncă decent, să-mi pot întemeia o familie şi să nu-mi fie frică de spăgi şi pile. Vreau un sistem sănătos de învăţământ şi unul medical ca afara, că doar de-asta plătim atâtea taxe, nu? Trebuie să spunem "stop" hoţiei şi corupţie de peste tot", e de părere Mihai, 25 de ani, proaspăt absolvent al unei facultăţi cu profil tehnic.

Cum era şi normal, primii contestatari au şi apărut. De pe reţele de socializare s-au lansat speculaţii conform cărora protestul nu a fost nici pe departe unul spontan, ci o doar o manipulare grosolană. Răducu George Filipescu, liderul PNL şi preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, este acuzat că a adus oameni cu autocarele din diverse localităţi ale judeţului pentru a-i pune să protesteze.

 

UPDATE ORA 19.50. Protestatarii care şi-au dat întânire pe platoul din faţa Prefecturii, la fel ca miercuri seară, au pornit pe strada Bucureşti, spre Orizont, până la Parcul Florilor. Tinerii paşnici prostestează împotriva corupţiei care face victime şi poartă pancart: "Murim cu diploma în mână!", "Să vă fie frică, poporul se ridică!". Călărăşenii au fost îndemnaţi să-şi aducă tot mai mulţi prieteni pentru ca numărul protestatarilor de azi să fie mai mare decât cel de ieri.  De asemenea, cei care au ieşit la protest au fost sfătuiţi pe Facebook să înveţe "Deşteaptă-te, române!", dacă cumva nu ştiu imnul.

"Dacă în Diaspora s-au strâns atâţia, noi de ce nu ne-am strânge mai mulţi în Patria Mamă? Astăzi, de la ora 19.00, în faţa Prefecturii!". Acesta este mesajul care circulă pe reţelele de socializare şi-i îndeamnă pe oameni să iasă în stradă, să nu fie nepăsători la sistemul corupt care ucide. Marţi seară, peste 300 de tineri din oraşul pe de malul Borcei au protestat paşnic în oraş, scandând "Azi e rândul nostru!". Tinerii au aprins lumânări în memoria victimelor tragediei din club Colectiv şi s-au plimbat prin tot oraşul, strigând să se facă dreptate, iar corupţii să plece de la putere.

Călărăşenii nu se opresc aici. Acţiunile vor continua şi în zilele următoare. Pentru vineri şi sâmbătă sunt anunţate acţiuni de protest, cu plecare din acelaşi punct: platoul din faţa Prefecturii. Oamenii vor merge pe strada Bucureşti până la parcul Florilor, purtând drapele şi pancarte cu mesaje împotriva sistemului corupt. Pe Facebook se fac ultimele pregătiri pentru marşul de joi seară. Iată cu ce mesaje vor protesta tinerii din Călăraşi:

„Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!”
"Toate partidele, aceeaşi mizerie!"
"Să vă fie frică, poporul se ridică!"
"Nu plecăm până nu plecaţi!"
"Ultima soluţie, înc-o revoluţie!"
"Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, Toate partidele, aceeaşi mizerie!"
"Jos mafia politică!"
"Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie!"
"Peste tot corupţie, nicăieri justiţie!"
"Jos sistemul mafiot!"

35.000 de oameni au împânzit Bucureştiul

Pentru a doua seară la rând, 35.000 de oameni au împânzit centrul Bucureştiului pentru a protesta împotriva clasei politice. Manifestanţii, majoritatea tineri, au părut un pic dezorientaţi după demisia premierului Ponta şi căderea Guvernului. Iniţial, în absenţa lui Ponta, Piedone şi Oprea, protestatarii îşi cam pierduseră reperele. N-au lipsit nici micii diversionişti.

Viitorul ţării şi configuraţia viitorului Guvern erau dezbătute aprig, în diverse grupuleţe formate ad-hoc, în Piaţă. Înainte să înceapă scandările, soluţia anticipatelor vehiculată de PNL nu era pe placul oamenilor. "Degeaba îi dăm jos pe ăştia de acum dacă nu găsim pe alţii mai buni care să le ia locul. Nu trebuie lăsaţi oameni incompetenţi să ajungă la putere pe spinarea noastră. Împreună putem găsi şi susţine oameni corecţi, care merită acele funcţii. Oamenii care îşi asumă responsabilităţi în faţa poporului, nu a partidelor politice". Până la urmă, Piaţa a strigat pentru anticipate.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Ce nu s-a văzut la televizor în timpul protestelor din Bucureşti: cum s-a încercat deturnarea manifestaţiei către un miting anti-Iohannis

Victor Ponta a demisionat. Ce politicieni români continuă să sfideze strada. Declaraţii aberante

UPDATE Peste 300 de călărăşeni protestează pe străzi. Tinerii strigă "Azi e rândul nostru!"

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările