Şofer băut, prins la volan de poliţiştii din Olteniţa, cercetat penal

Şofer băut, prins la volan de poliţiştii din Olteniţa, cercetat penal

Poliţia a întocmit dosar penal pe numele şoferului băut FOTO IPJ Călăraşi

Poliţiştii rutieri din  Olteniţa au întocmit dosar penal unui bărbat care a condus un autoturism sub influenţa alcoolului.

 
La data de 22 mai, oamenii legii au oprit pentru control pe strada Oituz, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, un autovehicul condus de un bărbat în vârstă de 41 de ani, din aceeaşi localitate. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat să fie testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cel în cauză a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele celui în cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.        
 
Recomandări de la poliţişti:
 
1. Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităţilor senzoriale şi motrice.
 
2. Un om treaz (cu simţuri agere şi odihnit) are un timp de reacţie de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui şofer care a consumat alcool, acest timp creşte.
 
3. La o viteză de 90 de km/h, maşina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanţa totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.
 
4. Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g./l. alcool pur în sânge (0,40 mg./l. în etilotest). De asemenea, pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.
 
5. O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
 
6. Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor, pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.
 
7. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
 
8. Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident rutier creşte exponenţial.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: