Şase ani de la sinuciderea Mădălinei Manole. Confident: „I-am spus că dacă se desparte de Şerban nu mai are succes!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şase ani de la dispariţia tragica Mădălinei Manole, oamenii îşi aduc aminte cu drag de artistă. Era un suflet nobil, o prietenă devotată şi mereu pusă pe glume. Despre viaţa cântăreţei se vorbeşte şi în cartea “Mă cheamă Mădălina”, care a fost scrisă într-un de către directorul Direcţiei de Cultură Călăraşi.

Profesorul Sorin Danciu a fost prietenul soţilor Mădălina Manole şi Şerban Georgescu. Cuplul obişnuia să vină des la Călăraşi. „Ecografie pe suflet“ se subintitulează biografia semnată de profesorul călărăşean, care a reuşit s-o descifreze pe Mădălina mai bine decât membri ai familiei artistei.

Profesorul Sorin Danciu este, în prezent, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Călăraşi. Este singurul publicist care a convins-o pe artistă să i se confeseze. Cartea „Mă cheamă Mădălina“ a fost scrisă într-un an şi are 132 de pagini. Lucrarea a fost publicată în 2004. La câteva săptămâni de la sinuciderea artistei, Sorin Danciu a reeditat cartea, adăugând alte pasaje, dar şi o serie de presupuneri care au dus la dispariţia“Fetei cu părul de foc”.

Adevărul: Ce v-a determinat să scrieţi o carte despre Mădălina Manole?

Sorin Danciu: Am cunoscut-o  când ea avea 26 de ani. Deşi se afla pe culmea succesului, m-a impresionat printr-un bun-simţ nemăsurat, discreţie şi multă căldură sufletească. Sociabilă, comunicativă şi mereu pusă pe glume. Aveai impresia că nu oboseşte niciodată. Nu se plângea de nimic.

image

Prof. Sorin Danciu şi Mădălina Manole în 2003, la Călăraşi. FOTO Arhivă fam. Danciu

Cum era Mădălina Manole în particular?

Am cunoscut-o şi cu bune, şi cu rele. Mă ataşasem de ea pentru că era sufletistă, veselă şi plină de umor. Era o prezenţă agreabilă şi când nu se afla pe scenă. Ajunsesem să-i ghicesc starea sufletească din timbrul vocii. Ştiam că de fiecare dată când avea nevoie de un sfat, mă apela. Cartea „Mă cheamă Mădălina“, cred eu, a fost o încununarea unei cariere strălucite, un succes de care mi s-a părut firesc să se bucure toţi cei care o îndrăgeau.

Ce v-a impresionat cel mai mult la ea?

M-a marcat atunci faptul că în spatele acelei tinere numite Anca Magdalena şi cunoscută sub numele de Mădălina Manole se afla o carieră cât o viaţă de om. Avea o putere imensă de muncă şi iubea viaţa mai mult decât orice. De aceea, nici nu-mi pot explica în vreun fel gestul sinuciderii. Drama ei, aşa văd eu lucrurile, o fi una de sănătate, dar cred că este şi una artistică. Eu am avut întotdeauna puterea să-i reproşez când ceva nu mergea bine. Ştia acest lucru şi mă suna.

Credeţi că divorţul de Şerban Georgescu a însemnat sfârşitul carierei?

I-am spus în repetate rânduri că dacă se desparte de Şerban nu mai are succes. El a creat brand-ul „Fata cu părul de foc“ şi fără el lucrurile vor fi altfel. Se pare că am avut dreptate. Atunci când un compozitor pune tot sufletul într-un artist, lucrurile devin legendare. Ei au fost făcuţi unul pentru altul. Înainte de divorţ el era foarte supărat că nu se mai înţeleg şi m-a rugat să discut cu ea, poate o determin să se răzgândească. Am discutat într-o cameră de hotel de la Podul 4 şi am încercat s-o fac să-şi schimbe opţiunea. Fară succes, însă.

 În recital chiar de ziua ei

Madălina Manole venea des la Călăraşi, nu refuza nicio petrecere şi nu avea aere de vedetă. Artista a cântat până la 6 dimineaţa, deşi era ziua ei de naştere. În urmă cu exact 14 ani, chiar în ziua în care împlinea 35 de ani, Mădălina a acceptat invitaţia de a susţine un recital la o petrecere privată la Călăraşi.

Artista a fost invitată pe 13 iulie 2002, să  cânte la nunta fiicei prof. Constantin Tudor, actualul inspector şcolar al judeţului Călăraşi.„Şi-a aniversat 35 de ani împreună cu noi. A fost un moment de neuitat. A rămas la restaurant până la încheierea petrecerii, la 6 dimineaţa. Pentru acest lucru şi pentru faptul că a acceptat invitaţia noastră, o să-i port un respect şi o stimă deosebită“, a declarat prof. Constantin Tudor.
Acesta spune că îşi aminteşte şi acum cu emoţie cele trei recitaluri pe care artista le-a bifat. „Toată lumea a fost încântată, iar nunta a fost una pe cinste. A cântat şi muzică populară şi s-a distrat alături de noi de parcă ne-ar fi cunoscut de cine ştie când“, a mărturisit prof. Tudor.

Fără fiţe de vedetă

Desfăşurată într-un cadru deosebit, la restaurantul de la Podul 4, la 7 kilometri distanţă de oraş, pe malul Borcei, petrecerea a reunit peste 400 de persoane  în mijlocul cărora vedeta s-a comportat normal. Prof. Tudor a mai spus că aceasta nu a vut niciun fel de pretenţii şi nu a pus nicio condiţie.„S-a bucurat alături de noi şi n-a dat semne că nu i-ar conveni ceva. Eu am cunoscut-o prin intermediul fostului soţ, Şerban Georgescu pe care îl ştiam de când juriza la festivalul „Flori de mai“, care se desfăşoară în fiecare an în oraşul nostru. Este păcat că o mare voce, un talent deosebit a sfârşit mult prea devreme. Dumnezeu s-o odihnească în pace!“, a încheiat prof. Tudor.

A murit când împlinea 43 de ani

În ziua în care trebuia să-şi serbeze cea de-a 43-a aniversare, pe 14 iulie 2010, Mădălina Manole a ales să-şi pună capăt zilelor, înghiţind o cantitate impresionantă din insecticidul Furadan. Decesul artistei, pus pe seama unei depresii, a cutremurat o ţară întreagă şi a lăsat în lacrimi un copil de nici doi ani şi părinţi copleşiţi de durere. Artista era căsătorită la acea dată cu Petru Mircea şi locuia într-o vilă din Otopeni. Şi astăzi, la 6 ani de la moartea interpretei, cele doi familii sunt în război. Părinţii artistei îi poartă pică lui Petru Mircea din cauză că bărbatul nu şi-a ajutat fosta soţie să treacă peste depresie şi că nu-i lasă să-şi vadă nepotul.

Vă recomandăm şi:

Cinci ani de la moartea Mădălinei Manole: amintirea cântăreţei, umbrită de războiul dintre părinţi şi fostul soţ

Scrisoarea emoţionantă a celui mai mare fan al Mădălinei Manole, la 5 ani de la moartea artistei: „Vreau să ştii că nu te-am uitat şi că mi-e dor!“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite