Învăţătoarea care a ajuns jandarmeriţă şi participă la misiuni cu risc maxim: „Dacă totul vine din suflet, nu ţi se pare nimic dificil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petruţa, o învăţătoare devenită jandarmeriţă FOTO I.S.
Petruţa, o învăţătoare devenită jandarmeriţă FOTO I.S.

După o carieră de 5 ani la catedră, a renunţat la catalog şi la pantofii cu toc. În urmă cu 19 ani, a intrat în rândurile jandarmilor călărăşeni, iar în ultimii trei ani a fost prezentă în linia întâi la cele mai dificile misiuni.

Are sute de ore de antrenamente la activ şi este înarmată până în dinţi. Petruţa, în vârstă de 47 de ani, este una din cele cele două femei pentru care pericolul este cuvântul de ordine. Activează în Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil din Călăraşi, cot la cot cu bărbaţii.

Cu vestă şi căşti antiglonţ, bastoane şi cătuşe, Petruţa intervine, alături de colegii săi, acolo unde riscul este de grad zero. Calculează fiecare mişcare pe care o face şi are deosebită rezistenţă la stres şi la situaţii-limită. 

Deşi a visat în copilărie la meseria de învăţătoare pe care şi-a ales-o cu drag, pentru Petruţa destinul a pregătit altceva. A predat copiilor din oraşul Fundulea, până când şi-am dat seama că munca liniştită la catedră nu-i împlineşte aşteptările. „Simţeam că pot mai mult şi, de ce să nu recunosc, mi-a fost dragă uniforma. Soţul lucra tot în cadrul Ministerului şi am zis că a venit vremea să încerc şi eu.

calarasi petruta

Aşa că am renunţat la tot şi iata-mă, după 19 ani, tot în aceeaşi uniformă. Nu mă sperie pericolul, deşi ne însoţeşte la tot pasul, sunt foarte hotărâtă şi sigură pe mine. Din afară poate părea dificil pentru o femeie, dar eu cred că determinarea şi pasiunea te ajută foarte mult. Ai nevoie de foarte multă stăpânire de sine şi concentrare maximă. Nu te mai gândeşti la nimic atunci când eşti în misiune. Toţi suntem egali şi ne coordonăm perfect pentru reuşită fiecărei misiuni”, explică Petruţa. 

Fiica i-a călcat pe urme: a devenit profesoară

Acasă o aşteaptă o fiică, despre care poveteşte lucruri frumoase. Are 23 de ani şi i-a călcat pe urme. Nu în cariera militară, ci în cea din învăţământ. Este profesoară, predă engleza şi mereu stă cu sufletul la gură când Petruţa este în misiune.

“Nu prea m-a văzut pe acasă în ultimii ani, poate acesta a fost şi motivul pentru care a ales meseria de dascăl. Deşi au trecut atâţia ani, tot nu s-a obişnuit cu misiunile mele. Mă întreabă mereu dacă sunt bine, dacă nu am păţit ceva. Până la urmă tot un copil a rămas, ştie că în meseria noastră pericolul pândeşte în fiecare secundă”, spune jandaemeriţa.

Ce face un bărbat, face şi o femeie

Atunci când s-a dat alarma pentru intervenţie, Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil din Călăraşi intră în acţiune. „ În maximum zece minute, echipa este completă şi pregătită să iasă în teren. Culegerea informaţiilor despre zona în care acţionăm se face în timp ce ne deplasăm către obiectiv“, povesteşte Petrică Dumea, comandantul echipei.

Cu o carieră de 27 de ani în rândul jandarmilor, şeful trupei recunoaşte că şi-a dorit dintotdeauna să fenteze pericolul şi să reuşească să-i prindă pe cei mai periculoşi infractori. Spune că oamenii pe care-i are în subordine formează o adevărată echipă, iar rolul fiecăruia este atât de bine stabilit încât au ajuns să se înţeleagă din priviri.

calarasi petruta


„Este esenţial pentru noi să ne coordonăm acţiunile. Când apar suprize, pentru că avem parte şi de astfel de momente, se iau decizii în câteva secunde. Fiecare propunere o luăm în considerare, indiferent de la care dintre noi vine“, povesteşte comandantul.

Despre Petruţa vorbeşte cu detaşare. La început, spune, aveam oarecum tendinţa de a o proteja, dar cu timpul nu s-a mai gândit nimeni la acest lucru. Misiunile vin repede şi nu mai ai timp. Fetele din echipă sunt egale cu noi. Fac aceleaşi antrenamente, iar scopul comun este acela de a duce la capăt cu bine orice misiune. Pericolul este tot timpul, intervine adrenalina şi îţi iei măsuri de siguranţă. Experienţa este esenţială pentru că te ajută să gestionezi foarte bine situaţiile neprevăzute, mai povesteşte Petrică Dumea.

Imagine indisponibilă

50 de metri în 8 secunde

Petruţa, care lucrează de mai mulţi ani în sistemul de ordine publică, recunoaşte că meseria pe care şi-a ales-o este periculoasă, dar n-o sperie nimic. „Dacă totul vine din suflet şi ai pasiune pentru munca pe care ai ales-o, nu ţi se pare nimic dificil. Ce face un bărbat, face şi o femeie Eşti expus pericolului, dar suntem antrenaţi pentru a depăşi fiecare situaţie-limită“, spune femeia.

Şeful său o  completează, adăugând că emoţiile şi temerile care sunt inerente sunt ţinute sub control de fiecare dată pentru că nimeni nu-şi permite să dea greş. 

Imagine indisponibilă

Pentru a fi mereu cu un pas înaintea infractorului, militarii se pregătesc intens şi deţin secretul celor mai speciale tactici de intervenţie. Merg la sala de forţă, aleargă kilometri buni în fiecare zi şi sunt foarte atenţi şi la alimentele pe care le consumă. „Trebuie să fim în gardă tot timpul şi să ne impunem un regim de viaţă ponderat, altfel n-am mai reuşi să scoatem 8 secunde la viteză pe o distanţă de 50 de metri sau 3 minute la mia de metri. Deşi, suntem şi noi oameni, ca toţi ceilalţi...“, spune zâmbind Petruţa.

calarasi petruta

Când renunţă la cagulă, în timpul liber, nu se deosebesc de oamenii de rând. Ies la iarbă verde împreună cu familiile sau merg la film. „Speciale sunt doar misiunile noastre, noi suntem normali“, spune Petruţa. Cunoaşte cele mai interesante tactici de autoapărare şi nimic nu o sperie când merge în misiune.

Când şi unde intervin

Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil din Călăraşi participă la misiuni asigurare a ordinii publice, pun în executare mandate de aducere, alături de alte autorităţi ale statului, competiţii sportive, pichetări, demonstraţii, descinderi, pază şi transport valori. De asemenea, tot ei asigură şi monitorizează transporturile cu caracter special: materiale nucleare, deşeuri radioactive şi la prinderea evadaţilor şi dezertorilor. 

calarasi petruta
Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite