Începe Postul Crăciunului: 40 de zile de interdicţii, când şi câte dezlegări la peşte au credincioşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după cel al Paştelui, începe pe 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este Ajunul Naşterii Domnului.

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi durează 40 de zile, până pe 24 decembrie. În această perioadă, credincioşii au dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică. Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este miercuri, 21 noiembrie (de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică), pe 30 noiembrie (de sărbătoarea Sfântului Andrei), joi, 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), joi, 13 decembrie (Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei). Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este marţi 18 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

De asemenea, în ziua de „Lăsata secului“, pe 14 noiembrie, în multe zone ale ţării gospodarii s-au ospătat pentru ultima dată înainte de post: au mâncat sarmale şi carne friptă, au băut ţuică şi vin nou, iar finii au venit la naşi cu plocon: o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin.

Conform rânduielilor bisericeşti, în ultima zi a postului, şi anume pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului. Dezlegarea la alimentele de dulce se face numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

„Ziua de Ajun este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea, când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aminteşte de steaua ce a vestit magilor naşterea Mântuitorului. Această ajunare aminteşte, de asemenea, de postul ţinut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creştin şi apoi prima împărtăşire la liturghia săvârşită atunci în acest scop“, spune părintele Constantin Stoica.

Cum poţi să biruieşti poftele

În această perioadă, spun preoţii, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, nu doar de la mâncarea de dulce. Ei trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate. Nu în ultimul rând, oamenilor le sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. „Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc“, explică părintele Ramon Eugen Ilie, protoiereu al Călăraşiului, paroh la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Călăraşi.

În trecut, creştinii nu posteau în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni; unii ţineau un post mai aspru, alţii unul mai usor. „Uniformizarea duratei postului s-a făcut la sinodul local din Constantinopol, ţinut în anul 1166, în vremea patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând de la 15 noiembrie“, spun scrierile bisericeşti.

Bun doar pentru cei sănătoşi

Postul Crăciunului nu este însă pentru toată lumea. Medicii spun că, deşi reprezintă o cură de detoxifiere pentru persoanele sănătoase, este interzis suferinzilor. „Bătrânii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabeticii, anemicii, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii oncologici nu au voie să postească. Deoarece alimentaţia de post este una sărăcă în proteine şi conţine doar glucide, bolile se pot agrava. E mai bine să fie prudenţi decât să complice bolile de care suferă. Celor care aleg să ţină post le recomand să nu consume produse din comerţ, gen pateu vegetal, caşcaval, mezeluri, ci doar mâncare gătită în casă: zacuscă, salată de vinete, salată de cartofi cu ceapă, supe, ciorbe şi gemuri“, a precizat dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie.

 

Vă recomandăm şi:

Cele mai puternice sfaturi ale părintelui Argatu împotriva „curviei“. Ce trebuie să facă păcătoşii şi unde sunt trimişi

Rugăciunea părintelui Ilarion Argatu pentru momentele în care îţi merge rău. Ce recomanda faimosul duhovnic pentru alungarea ghinionului din casă

Rugăciunea este cheia Raiului. Cum trebuie să se roage copiii şi ce putere are ajutorul cerut de părinţi de la Dumnezeu pentru odraslele lor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite