7 aprilie, Ziua mondială a Sănătăţii. Diabetul, duşmanul tăcut care atacă zi de zi, ce semnale dă organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua Mondială a Sănătăţii abordează în fiecare an, câte un subiect de importanţă majoră ce afectează sănătatea globală. O problemă tot mai îngrijorătoare, diabetul, va fi abordată la  Ziua Mondiale a Sănătăţii din acest an, marcată pe 7 aprilie.

Numărul mare de pacienţi diabetici din întreaga lume, prevalenţa bolii în continuă creştere, precum şi numeroasele complicaţii ale bolii sunt semnalele de alarmă care au contribuit la alegerea acestei teme pentru anul 2016, susţin reprezentanţii DSP Călăraşi.
Scopul campaniei constă în promovarea practicilor comportamentale în profilaxia şi controlul diabetului zaharat, pentru conştientizarea populaţiei despre incidenţa mare a acestei boli, dar şi a complicaţiilor pe care le generează.

Peste 1,5 milioane de oameni, afectaţi

Conform specialiştilor, diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului.

Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Când secreţia de insulină este insuficientă sau când insulina nu-şi îndeplineşte rolul în organism, afecţiunea se numeşte diabet zaharat. Diabetul poate fi ţinut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei şi a greutăţii şi prin exerciţii fizice, ca supliment al tratamentului medical. OMS recunoaşte trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcină). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 şi diabetul zaharat tip 2.

În România, în anul 2014 existau 1.530.250 persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet . Iată câteva semne şi simptome de alarmă care prevestesc o astfel de afecţiune: urinări frecvente, sete excesivă, polifagie, pierdere în greutate, oboseală, lipsă de interes şi concentrare, vărsături şi dureri gastrice, furnicături şi/sau amorţeală la nivelul membrelor, dedere înceţoşată,  infecţii frecvente, vindecarea tardivă a rănilor.

Stresul creşte glicemia

Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. Evită alimentele cu zahăr combinate cu grăsimi, cum ar fi ciocolata, pentru că grăsimea poate încetini capacitatea organismului de a obţine carbohidraţii de care are nevoie destul de repede.

De asemenea, stresul şi fumatul pot creşte valorile glicemiei.  Printre alţi factori care afectează nivelul de zahăr în sânge se mai numără alcoolul, deshidratarea, călătoriile şi schimbarea climatului. Este esenţial ca pe lângă dietă şi sport să urmezi tratamentul prescris de medic. DZ este o boală tratabilă, iar controlul riguros al bolii poate preveni sau amâna complicaţiile.
    

Vă recomandăm şi:

Trei paşi pentru o sănătate de fier: cei mai puternici antioxidanţi care curăţă colonul intoxicat şi-l apără de cancer

Uimitoarele citrice. 10 motive să bei apă plată cu lămâie dimineaţa : sucul-medicament care purifică sângele

FOTO Ce minuni face banalul bicarbonat. Cel mai ieftin remediu pentru balonare poate fi şi un deodorant invincibil

Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite