Zeci de porci au fost ucişi după ce a fost declarat focar de pestă porcină într-o gospodărie din Cilibia

Zeci de porci au fost ucişi după ce a fost declarat focar de pestă porcină într-o gospodărie din Cilibia

Direcţia Sanitar Veterinară Buzău anunţă că Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară situată în extravilanul satului Cilibia, izolată la aproximativ 3 km de sat.

Ştiri pe aceeaşi temă


Serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. 

Prin urmare, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

A fost executată uciderea suinelor, (30 exemplare) precum şi ecarisarea cadavrelor. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va întruni în vederea adoptării planului de măsuri privind controlul şi combaterea bolii şi a zonelor cu restricţii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. 

Datele şi informaţiile culese în măsura în care vor depăşi sfera ocupaţională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliţie judeţean Buzău pentru activităţi şi acţiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală. La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 13 focare din exploataţii non profesionale şi 1 exploataţie comercială de tip A, declarate în 9 localităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: