Zeci de morminte vechi de patru milenii, cercetate de arheologii buzoieni

Zeci de morminte vechi de patru milenii, cercetate de arheologii buzoieni

Arheologii buzoieni au reluat cercetarea la necropola de lângă localitatea Cârlomăneşti, comuna Verneşti. Considerată cea mai mare necropolă din Epoca Bronzului de pe actualul teritoriu al Munteniei, situl din punctul „La Arman” continuă să surprindă prin informaţii de interes ştiinţific.


* Suprafaţa necropolei este destul de mare şi mai sunt încă morminte nedezvelite în acest areal.

Descoperit în urma unor lucrari la un drum din satul Nişcov, judetul Buzau, şantierul arheologic din punctul ”La Arman” s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari necropole din Epoca bronzului de pe actualul teritoriu al Munteniei.

“Importantul sit arheologic, cercetat aproape fără întrerupere din anul 2003, a furnizat unele dintre cele mai importante informaţii de interes ştiinţific în legătură cu riturile şi ritualurile funerare de acum 4.000 – 4.500 de ani”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

În prezent, specialiştii Muzeului Judetean Buzau efectuează cercetări pe şantierul de la Cârlomăneşti, alături de o echipă de arheologi de la Facultatea de Istorie din Bucureşti şi Institutul de Antropologie din Bucureşti.

Între anii 2008 şi 2014, în zonă au fost descoperite şi cercetate peste 80 de de morminte. Alte 9 morminte au fost investigate anul trecut. De altfel, unele dintre cele mai valoroase artefacte expuse în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Judeţean Buzău provin din mormintele cercetate la situl arheologic de la Cârlomăneşti.
citeste totul despre: