Zece sculpturi monumentale vor înfrumuseţa Buzăul, la împlinirea a 1.650 de ani de existenţă FOTO

Zece sculpturi monumentale vor înfrumuseţa Buzăul, la împlinirea a 1.650 de ani de existenţă FOTO

Sursa Facebook

Simpozionul internaţional de sculptură, o premieră absolută pentru municipiul Buzău, a început luni, la Vila Albatros. Simpozionul se desfăşoară sub titulatura „Memoria apei” şi este dedicat sărbătoririi a 1.650 de ani de atestare a numelui oraşului Buzău.


Evenimentul este organizat de Primăria Buzău, prin intermediul Centrului Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu sculptorul Bogdan Adrian Lefter şi cu firma Rotec.

Cei zece artişti care participă la simpozion şi-au prezentat, luni, viitoarele lucrări de artă, deocamdată în machete. În zilele următoare vor începe efectiv să lucreze la realizarea lor, la dimensiunile reale. 

Fabrica Rotec le-a pus la dispoziţie una din halele sale, utilajele necesare pentru manevrarea blocurilor de marmură şi a materialelor folosite, precum şi o parte din instrumentalul pe care artiştii îl vor solicita.

Buzoienii care doresc să-i vadă la lucru pe sculptori pot să plece cu autobuzul din faţa parcului Crâng. „Sunt momente istorice şi, pentru acest lucru, în fiecare sâmbătă, un autobuz electric de la Tranbus va putea duce şi aduce buzoieni la Rotec”, a precizat primarul Constantin Toma. 

Câteva lucrări vor fi amplasate în Parcul Tineretului, unele dintre ele chiar pe suprafaţa lacurilor şi se vor încadra perfect în titulatura acestei prime ediţii a Simpozionului, Memoria Apei.

Sculptorii selectaţi prin concurs de către juriul de specialitate şi prin votul publicului pentru prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Buzău 2022 sunt: Amin Balaghiinalou, din Iran, cu lucrarea „Dive into memory” (Scufundare în memorie), Andrej Mitevski din Macedonia de Nord, cu lucrarea „Duality” (Dualitate), George Minchev, din Bulgaria, cu lucrarea „Caught wave” (Fragment din ceva mai mare), Ionuţ Marin, din România, cu lucrarea „Splash”, Kirill Grekov, din Estonia, cu lucrarea „Big catch” (Mare captură), Kiryl Krokhaliou, din Belarus, cu lucrarea „Look around” (Uită-te în jur), Marino di Prospero, din Italia, cu lucrarea „The phoenix arab” (Phoenixul arab), Valerian Jikia, din Georgia, cu lucrarea „Road to eternity” (Drumul către eternitate).

Lor li se alătură, în calitate de invitaţi speciali, Bogdan Adrian Lefter, cu lucrarea „Butterfly effect” (Efectul fluture) şi Bogdan Severin Hojbotă, cu lucrarea „Străjer al apelor” (Guardian of waters).

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările