Virozele si pneumoniile au băgat în spital o sută de buzoieni, într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna a adus o vreme neobişnuit de răcoroasă,  precipitaţii, şi a generat deja un val de răceli, mai ales în rândul copiilor. Aproape o sută dintre persoanele afectate de viroze au necesitat internare. Medicii recomandă prevenţia, dar şi vaccinarea antigripală.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, un număr de aproximativ 2.050 de buzoieni au ajuns, într-o săptămână, la doctor, cu afecţiuni de sezon. Dintre aceştia, un număr de 98 au prezentat o simptomatologie mai complicată şi au fost internaţi în spital

Numai în ultima săptămână, s-au prezentat la medicii de familie 1.652 de persoane care au fost diagnosticate cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, iar în 51 de cazuri s-a impus spitalizarea. Alte 405 persoane au fost diagnosticate cu pneumonie, iar 47 dintre acestea, aflate în stare mai gravă, au fost internate în spitalele din tot judeţul.

Cele mai multe dintre afecţiunile respiratorii depistate de medici, peste o mie, au fost înregistrate la copii, în special la cei care frecventează colectivităţi. Un număr de 597 dintre ei fac parte din grupa de vârstă 5 - 14 ani, iar alţi 389 sunt încadraţi în categoria de vârstă 2 - 4 ani. În spital au ajuns şi peste o sută de bebeluşi cu viroze respiratorii sau bronşiolite.

Medicii au început monitorizarea afecţiunilor respiratorii şi recomandă prevenţia, dar şi vaccinarea antigripală. 

Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-decembrie), deoarece apariţia de anticorpi durează două săptămâni, vaccinarea asigurând o protecţie antigripală timp de minimum şase luni, ceea ce acoperă sezonul rece octombrie - martie.

Direcţia de Sănătate Publică Buzău a transmis Ministerului Sănătăţii necesarul de vaccinuri pentru campania de vaccinare antigripală, fiind solicitate 30.000 de doze de vaccin, la fel ca anul trecut, care luna viitoare ar trebui să ajungă în stocul DSP.

Potrivit specialiştilor, cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Prin urmare, medicii recomandă vaccinarea, mai ales că nu există efecte adverse, dar şi evitarea zonelor aglomerate şi igiena riguroasă, care au un rol important în prevenirea gripei.

Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii cronice, dar şi diabeticii şi cardiacii, copiii şi adulţii cu astm bronşic, care au o evoluţie gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar şi persoanele vârstnice. În cazul gripei, automedicaţia nu este recomandată, aşa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite