Viitura pe râul Slănic a distrus podul din tuburi care leagă trei sate de centrul comunei VIDEO

Viitura pe râul Slănic a distrus podul din tuburi care leagă trei sate de centrul comunei VIDEO

Sursa V. Bănică

Trei sate ale comunei buzoiene Lopătari sunt izolate rutier încă de vineri, după ce o viitură pe râul Slănic a spulberat un pod din tuburi. La Vârteju, Chirani şi Săreni, cu o sută de localnici, cei mai mulţi bătrâni, se mai poate ajunge doar pe două punţi pietonale, şi acelea şubrede.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În perioadele ploioase, Slănicul devine de nestăvilit deşi, în mod obişnuit, poate fi traversat şi prin albie. 
 
Acum, apele învolburate au spălat şi pietrişul de la podul de tuburi, lăsându-i fără acces cu maşinile sau căruţele pe cei aproximativ o sută de locuitori de pe malul drept. 
 
Judeţul Buzău este sub cod galben de inundaţii până duminică, la ora 16.00, iar până atunci o intervenţie cu utilaje în albia Slănicului este imposibilă.
 
”Acum nu avem ce face decât să ne organizăm pentru întreţinerea şanţurilor, intervenţie pe care o facem şi noi pe ajutor social şi cu muncitorii primăriei”, spune Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari, care se află la început de mandat.
 
Probleme sunt şi în comuna Beceni, în satul Lunca Morii, unde podul de tuburi peste râul Buzău a devenit impracticabil. Nu este prima dată cât localnicii se plâng că viiturile le-au luat tuburile. De fiecare dată, ele sunt fixate la loc cu balast, ceea ce nu înseamnă decât o soluţie provizorie şi bani cheltuiţi inutil.
 
Institutul Naţional de Hidrologie a emis un cod galben de inundaţii pentru tot judeţul, până duminică, la ora 16.00. Cauza o constituie topirea zăpezii şi ploile care au urmat după.
 
Sunt vizate îndeosebi râul Buzău, cu afluenţii aferenţi sectorului aval de barajul Siriu – judeţele: Buzău şi Prahova, şi râul Râmnicu Sărat, bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior – judeţele: Vrancea şi Buzău. Scurgerile de pe versanţi au umflat apele pâraielor, iar nivelul apei din barajul de la Siriu a crescut şi el. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările