Viitoarea lege a porcului îi nedumereşte pe ţărani: „Îmi trebuie combinezon de Covid ca să intru în coteţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea porcului, aflată acum în pregătire, îi va obliga pe micii crescători să aibă spaţii separate pentru dezinfecţie, un rând de încălţăminte şi îmbrăcăminte numai pentru uzul în grajd şi să nu mai amestece în lături resturi din carnea de porc gătită în familie.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Robert Chioveanu, a anunţat într-un interviu acordat Agerpres că legea porcului, aflată acum în lucru, îi vizează şi pe ţărani. 

Conform noilor reglementări, aceştia trebuie să igienizeze spaţiile, adăposturile unde sunt deţinuti porcii. Ei nu mai pot intra în gospodărie cu încălţămintea şi îmbrăcămintea cu care merg pe stradă sau în pădure. 

Trebuie, de asemenea, să amenajeze o zonă unde să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie. Ţăranul nu va mai avea voie să hrănească animalele cu resturi alimentare sau alimente care provin din carnea de porc gătită în familie.

Reacţia ţăranilor este una de revoltă la auzul veştilor despre noile reglementări la care muncesc autorităţile sanitar-veterinare. 

Soţii Ilie, din comuna buzoiană Mărăcineni, cresc doi purcei şi, pentru că au de gând să mai cumpere câţiva, s-au apucat să extindă coteţul. Sunt însă bulversaţi, după ce au aflat că statul le pregăteşte noi reguli de creştere a porcilor.

”Am citit că trebuie hrăniţi cu cereale, nu cu resturi din gospodărie. Deci resturile din animale nu trebuiesc date. Când intrăm la ei, trebuie să nu fii în haine de oraş, trebuie să te dezinfectezi înainte. Probabil că îmi trebuie combinezon din acesta de Covid ca să intru în coteţ”, spune Adina Ilie, localnică din Mărăcineni.

Oamenii sunt convinşi că alinierea la noile obligaţii impuse de legea porcului va necesita investiţii, în special în amenajarea unui spaţiu pentru dezinfecţie.

”La vârsta mea, nu mai stau eu să mai fac investiţii în gospodărie. Am pensie de numai şapte milioane de lei. Să ne creeze ei condiţii, să ne subvenţioneze statul”, spune Adina Ilie.
Imagine indisponibilă

”Oamenii ăştia sunt bătrâni, ce condiţii să mai facă când ei nu mai pot nici să rânească la porc, acolo. Trebuie spaţii. Ei sunt bătrâni. Dacă ne ajută Uniunea Europeană, creeză toate condiţiile, le fac de toate. Şi plasmă le pun”, completează un vecin al soţilor Ilie.

Nici tinerii nu văd cu ochi buni setul de restricţii anunţate de autorităţi. Aceştia spun că nu trebuie o lege pentru a impune măsuri pe care fiecare gospodar trebuie să le respecte de la sine, pentru sănătatea propriei familii.

”Nu cred că sunt gospodari care să  nu fie neigienici. Aşa, fiecare, părerea mea, îşi igienizează pentru sănătatea lui şi nu cred că e nevoie de o lege care să îl oblige”, spune Dan, un tânăr gospodar din Mărăcineni.

Imagine indisponibilă

Legea porcului va reprezenta o legislaţie importantă ce va fi dezbătută în Parlament. Din precizările şefului ANSVSA reiese că actul normativ va fi întocmit în acest an, însă sunt şanse minime să intre în vigoare în 2020, mai ales că în toamnă vor fi alegeri.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a definit exploataţia de creşterea porcinelor de subzistenţă ca fiind acea gospodărie a populaţiei unde porcii sunt crescuţi exclusiv pentru consum, iar produsele obţinute de la aceştia nu intră în lanţul alimentar.

Vă mai recomandăm şi:

Ce este „iarba sfântă“ şi la ce poate fi utilizată. Românii vor avea acces la seminţe din toamna anului 2020

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite