VIDEO Tradiţia şi tehnologia, mână în mână în Ţinutul Buzăului pentru a salva o şcoală veche de 200 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologie modernă este utilizată pentru salvarea uneia dintre cele mai vechi şcoli din judeţul Buzău, situată la Mânzăleşti, în satul Beşlii. Asociaţia Ţinutul Buzăului, o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, va transforma clădirea care datează din 1784 în centru educaţional non-formal.

În 1784, la Beşlii, sat din comuna Mânzăleşti, renumită pentru muntele de sare şi pentru Platoul Meledic, au fost construite o sală de clasă şi odaia dascălului, şcoala extinzându-se în timp. 

În anul 1920, avea deja trei clase. Clădirea avea acoperiş de şiţă, ferestre cu arcade şi o curte mare cu copaci. 

În anii '60, ”au fost adăugate încă 2 săli, însă i-a fost răpită arhitectura”. ”În anii 2000 a mai trecut printr-o etapă de renovare, iar 10 ani mai târziu a fost dezafectată”, scriu iniţiatorii proiectului de renovare pe site-ul tinutulbuzaului.org.

În anul 2016, Asociaţia Ţinutul Buzăului a obţinut aprobarea de la Ministerul Educaţiei pentru a o transforma în centru educaţional non-formal, cu săli de clasă şi laboratoare interactive.

”Sălile vor putea fi folosite gratuit de şcolile din zonă. Copiii vor folosi tehnologii, echipamente şi concepte moderne, ca să capete abilităţi utile în societatea de astăzi: data mining, procesare de informaţii, interpretare şi folosire”, spun specialiştii asociaţiei.

Copiii se vor familiariza cu concepte interdisciplinare, precum schimbări climatice, dezvoltare durabilă, evoluţia pământului şi altele. Sala este conectată la senzori care le oferă copiilor date în timp real despre calitatea mediului, aer, poluare şi activitate solară.

Pentru a strânge fonduri, asociaţia buzoiană a postat o înregistrare audio ambientală unică a Vulcanilor de la Beciu, ce poate fi descărcată contra sumei de 9 lei.

”Dincolo de a fi o oportunitate pentru copii, este şansa să salvăm una din valorile ţării noastre. Câte şcoli din sec. al XVIII-lea mai există? Dacă 1000 de persoane donează 9 lei, putem să refacem o sală. Fii şi tu unul dintre cei 1000!”, este îndemnul Asociaţiei prin care solicită contribuţia comunităţii, recompensată de altfel cu o înregistrare audio binaurală a apusului de la Fierbători, de aproape 4 minute. 

Fierbătorile de la Beciu sunt vulcani noroioşi mai puţini cunoscuţi, unde vizitatorii nu ajung decât rar. Acolo este doar bolborositul vulcanilor şi cântecul păsărilor. 

Potrivit proiectului anunţat de membrii Asociaţiei Ţinutul Buzăului, modificările arhitecturale constau în revenirea la ferestre cu ogive şi revenirea la uşi din lemn cu arcade.

Coordonatorii proiectului finanţat de Fundaţia Comunitară Buzău şi din donaţii au efectuat deja studiul topografic şi scanarea 3D a structurii, pentru a pune la cale reabilitarea şi amenajarea noului centru educaţional. Un clip al scanării 3D al Şcolii din Beşlii a fost postat deja de specialişti.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite