VIDEO Tensiune între Prefectura Buzău şi Garda de Mediu, din cauza condiţiilor din tabăra în care a ajuns suspecta de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tabăra şcolară de la Arbănaşi, unde a fost dusă suspecta de coronavirus sosită din Italia, nu întruneşte condiţii pentru asemenea destinaţie, a atras, luni, atenţia în Colegiul Prefectural, şefa Comisariatului Buzău al Gărzii de Mediu. Prefectul a declarat însă că "tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate”.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, a declarat că tabăra şcolară nu are autorizaţie de alimentare cu apă, poluanţii ajung direct în cursul de apă Slănic şi condiţiile nu sunt normale pentru o asemenea destinaţie. 

Ichim a mai precizat că în autorizaţia de mediu din 2015 se arată că apele fecaloid-menajere, după ce trec prin cele opt decantoare, ajung într-o viroagă fără a avea o epurare corespunzătoare, deci nu există decât epurare mecanică, dintr-un decantor în altul, şi, fără o tratare fizico-chimică, iar poluanţii ajung direct de pe viroage în cursul de apă Slănic.

Fără un bazin betonat vidanjabil, locaţia este improprie persoanelor cu suspiciune de coronavirus, susţine Carmen Ichim.

"Garda de Mediu va face raportul cu faptele constatate şi îl va trimite Instituţiei Prefectului, Apelor Române şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului pentru suspendarea autorizaţiei şi, mai departe, hotărârea o va lua preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, pentru că foarte multe persoane din judeţul Buzău se află în Italia şi vor să vină înapoi în ţară şi trebuie să fim foarte bine pregătiţi", a declarat Carmen Ichim.

Reacţia prefectului Leonard Dimian a venit rapid. Acesta a spus că "tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate, provenite din zonele calamitate sau doar intrate în contact cu persoanele bolnave. Acestea sunt ţinute sub strictă supraveghe medicală, iar în momentul primelor simptome vor fi transferate la Institutul Matei Balş".

Centrul de carantină de la Arbănaşi ar putea fi închis chiar în cursul zilei de marţi, 25 februarie, dacă măsurile dispuse la ultimul control nu au fost puse în aplicare de către Direcţia de Sănătate Publică. Conducerea acestei instituţii avea obligaţia să blindeze ţeava de scurgere a apelor uzate. 

Carmen Ichim a anunţat că în cazul în care acest lucru nu va fi realizat, conducerea DSP Buzău va fi sancţionată cu avertisment şi va dispune închiderea centrului de carantină de la Arbănaşi. ”Se interzice desfăşurarea activităţii în condiţiile existente, întrucât apele fecaloid-menajere ajung pe terenurile din jurul taberei”, se precizează într-un comunicat de presă al Gărzii de Mediu.

Ulterior, Instituţia Prefectului a transmis un comunicat de presă. ”Legat de afirmaţiile făcute de şeful Gărzii de Mediu în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care susţine că Tabăra Arbănaşi nu poate fi funcţională fiindcă nu ar deţine autorizaţie de mediu, facem menţiunea că informaţiile sunt false”. 

Conform documentelor oficiale puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Buzău, Tabăra ”Arbănaşi” deţine autorizaţia de mediu nr. 114 din 10.09.2015 emisă de către APM Buzău, valabilă pentru o perioadă de 5 ani. 

”La acestea adăugăm că, după vizitele la faţa locului efectuate de specialişti ai instituţiilor implicate, s-a concluzionat că locaţia desemnată prin hotărârea CJSU întruneşte toate condiţiile de funcţionare a unui centru de carantină”, susţine conducerea Prefecturii, care face apel la responsabilitate şi la aplicarea fermă a hotărârilor emise de CJSU.  

Tabăra şcolară din localitatea Arbănaşi, comuna Beceni, a fost desemnată, pe 10 februarie, de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău ca locaţie pentru carantinare a pacienţilor suspecţi de coronavirus.

Femeia de 52 de ani, sosită duminică din Italia, a ajuns la Arbănaşi, la ora 4.00 dimineaţa. 

În tabără, alături de ea se  mai află un cadru medical şi jandarmii care se asigură că centrul este complet izolat. 

Femeia primeşte alimente, apă şi beneficiază de asistenţă medicală dacă este necesar. 

Analizele care i-au fost recoltate au fost trimise în cursul nopţii la Spitalul Matei Balş din Capitală, rezultatele urmând a fi primite de către DSP Buzău în următoarele două zile.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite