VIDEO Suedezii le oferă consultaţii şi ochelari, la preţuri simbolice, buzoienilor cu venituri mici

VIDEO Suedezii le oferă consultaţii şi ochelari, la preţuri simbolice, buzoienilor cu venituri mici

Lenuţa Davidson este unul dintre voluntari               Foto Iulian Bunilă

Universul din jurul lor e acum mult mai clar, la propriu. Este bucuria pe care o trăiesc, în aceste zile, zeci de persoane sărmane din municipiul Buzău, care pot beneficia de consult optometric şi ochelari, contra unei sume simbolice, oferite de voluntarii unor ONG-uri suedeze. A fost aglomeraţie în faţa şcolii în care optometriştii străini au improvizat cabinetele pentru consultaţii.

 
S-a dus repede vestea în cartierele sărace ale Buzăului despre sosirea specialiştilor suedezi la liceul ”Henri Coandă”, fostul CFR, astfel că poarta şcolii a fost luată cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii. Zeci de pensionari cu venituri mici, copii săraci şi părinţii lor, dar şi familii întregi din comunitatea de romi au fost atraşi de oferta neobişnuit de generoasă a străinilor.
 
La 44 de ani, Cornel Ciocan se plânge că abia mai poate citi. După ce plăteşte simbolica sumă de 5 lei, este preluat de unul dintre optometrişti. Comunicarea este posibilă cu ajutorul unor elevi ai liceului, vorbitori de limba engleză.
 
După determinarea dioptriei, pacientul merge într-o altă încăpere, unde o altă echipă de voluntari îi oferă ochelarii potriviţi. Cel mult 20 de minute durează traseul unui pacient de la consult, până la obţinerea ochelarilor. Fiecare beneficiar, indiferent de statutul său social, este tratat cu atenţie.
”În grupurile pe care le urmărim sunt persoane defavorizate, cu venituri reduse, cât şi grupurile de romi”, spune Alin Ioniţă, de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale (FDES).
 
Campania de la Buzău este derulată de organizaţia suedeză ”Inimă către inim㨠şi Vision for All Suedia, în colaborare cu ONG-uri româneşti iar printre optometriştii voluntari sunt şi români stabiliţi în Suedia. Printre ei este şi Lenuţa Davidson, specialist în optică medicală. Ea trage un semnal de alarmă şi spune că tulburările de vedere vor fi mai frecvente, din cauza electronicelor care ne invadează din ce în ce mai mult viaţa.  
 
 
Campania de la Buzău este programată pe durata a două zile. Joi, echipa de optometrişti va acorda consultaţii şi ochelari la Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu”, din Simileasca, cu începere de la ora 09.00. Voluntarii au pregătite pentru a fi oferite buzoienilor peste 500 de perechi de ochelari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: