VIDEO Statuetă din os, veche de 6.000 de ani, printre atracţiile expoziţiei “Reprezentări feminine în Preistorie”, de la Muzeul Judeţean Buzău

VIDEO Statuetă din os, veche de 6.000 de ani, printre atracţiile expoziţiei “Reprezentări feminine în Preistorie”, de la Muzeul Judeţean Buzău

Astazi a fost vernisajul expozitiei

Statuete, figurine, pandantive dar şi recipiente ceramice, vechi de mii de ani, sunt câteva dintre piesele unei expoziţii deschise la Buzău, cu câteva zile înainte de Ziua Femeii. Expoziţia, intitulată sugestiv “Reprezentări feminine în Preistorie”, este organizată de Muzeul Judeţean Buzău, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Expoziţia prezintă unele dintre cele mai frumoase şi mai bine păstrate reprezentări plastice neolitice şi din epoca bronzului de la curbura Carpaţilor: atât statuetele redând într-o manieră realistă silueta umană, modelate din lut, cât şi figurinele schematizate de os sau vasele cu atribute antropomorfe înfăţişează principiul feminin în diferitele sale ipostaze.
 
Printre cele 50 de reprezentări antropomorfe de mare valoare se află şi o siluetă de femeie datând din mileniul V î.Hr., sculptată în os, descoperită într-o locuinţă din satul Sudiţi, comuna Gherăseni, în 1970.
 
Obiectele vechi de 3500 - 6000 de ani, expuse la Muzeul Judeţean Buzău, provin din aşezări de pe teritoriul judeţelor Buzău şi Prahova: Sudiţi, Aldeni, Coţatcu, Moisica, Finţeşti, Cârlomăneşti, Pietroasa Mică, Apostolache, Mălăieştii de Jos, Seciu. 
 
Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Judeţean de Istorie Buzău, în perioada 4 - 31 martie, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările