VIDEO Shoefiti de Buzău sau moda aruncării pantofilor pe cablurile de curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O practică folosită de găştile din suburbiile americane şi-a găsit adepţi şi într-un cartier mărginaş al Buzăului. Câteva zeci de perechi de adidaşi stau atârnate de firele de electricitate, spre dezolarea locatarilor mai vârstnici care nu înţeleg nici rostul şi cu atât mai puţin semnificaţia gestului. Psihologii spun că ar fi vorba despre o acţiune a unei găşti de cartier care vrea în acest mod să iasă în evidenţă.

Sunt de firmă, dar ponosite iar unele au chiar găuri în tălpi. În total, 17 perechi de încălţăminte sport “împodobesc” liniile de curent de la marginea cartierului Micro 14. 

Nu se ştie exact motivul pentru care tinerii se dispensează de articolele respective însă cert este că moda începe să prindă la public. Cine le-a aruncat, din ce motiv, ce semnifică, nimeni nu ştie. Cetăţenii din cartierul Micro 14 trec pe sub pantofii agăţaţi, zi de zi, dar nu au habar depre ce ar putea fi vorba. 

Zona este în imediata vecinătate a parcului Crâng şi nu este foarte circulată. În apropiere, pe pereţii blocurilor, sunt şi grafitti ceea ce te poate duce cu gândul că teribiliştii care au aruncat încălţările sunt adepţi ai practicilor  tinerilor de peste ocean. 

”Chiar nu înţeleg ce semnifică aceşti adidaşi suspendaţi. Ştiu doar că au fost probleme cu curentul şi ne-au zis că sunt ceva contacte la cabluri. E posibil să fie şi de la încălţămintea asta”, ne-a declarat un locatar.

image

Dacă în suburbiile americane semnificaţia fenomenului shoefiti sau flying shoes este legată de consumul de droguri sau de criminalitatea zonei, la Buzău practica poate fi, în opinia specialiştilor, mai degrabă un mod de exprimare a emoţiilor.

”Pentru tineri, fie americani, olandezi sau români, această aruncare a pantofului ar putea să semnifice dorinţa lor de a face ceva. Nu cred că are legătură cu pantoful în sine. Ar putea fi aruncat orice obiect dar probabil că prin imitaţie am rămas la pantofi”, a declarat Taisia Trică, psiholog.

Şi cum alte explicaţii pertinente nu au putut fi date fenomenului care a prins în Buzău singura semnificaţie rămâne aceea a unor teribilişti care în lipsa unei preocupări serioase, fie mâzgălesc pereţii cu grafitti , fie aruncă pantofii de sport pe conductorii de electricitate.

image

Fenomenul shoefiti sau agăţarea încălţămintei pe firele de telefonie, internet sau pe cabluri într-un cuvânt se desprinde din folclorul cartierelor mărginaşe din Statele Unite, obicei întâlnit din ce în ce mai des şi în Europa, spun câţiva elevi ai Colegiului Naţional "B.P. Hasdeu", specializaţi în limba şi cultura engleză. 

"Acest curent a apărut în America şi are mai multe semnificaţii, unele de natură criminală am putea spune, altele nu. Cele de natură criminală spun că pur şi simplu adidaşii au fost furaţi şi agăţaţi pe firele de înaltă tensiune doar pentru a nu putea fi luaţi sau în unele locuri semnifică faptul că acolo se vând droguri, cocaină şi haşiş, pentru cei doritori dacă văd acei adidaşi atârnaţi ştiu exact locul unde să se ducă şi cu cine să vorbească", a declarat Sebastian Ionuţ Puşcă, elev Colegiul Naţional "B.P.Hasdeu". 

O combinaţie a cuvintelor “shoe” (pantof) şi “graffiti”, “shoefiti” se referă la practica aruncării pantofilor pentru a se bălăngăni pe cablurile de telefon sau de înaltă tensiune. Ed Koehler, un entuziast al acestui curent, a inventat termenul în 2005, deşi încălţămintea a început să fie atârnată cu mult timp înainte.

Citeşte şi:

VIDEO Demonstraţie de drifting, într-un sens giratoriu, încheiată într-o bordură

VIDEO O tânără s-a ales cu nasul spart pentru că a stat prea mult în cabina de probă a unui magazin

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite