VIDEO Senatorul Victor Mocanu, considerat principalul baron local al Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Mocanu şi fiul său, Adrian Mocanu
Victor Mocanu şi fiul său, Adrian Mocanu

În cei opt ani, cât a durat mandatul său la şefia Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu şi-a conturat profilul de baron local, în urma unor dezvăluiri jurnalistice, anchete judiciare şi, mai ales, acuzaţii din partea opozanţilor politici. În urmă cu doi ani, Mocanu a pătruns în Senatul României, fiind coleg în Parlament cu fiul său, deputatul Adrian Mocanu.

Economistul Victor Mocanu a fost preşedintele Consiliului Judeţean Buzău din 2004, până în 2012, după un mandat de patru ani în prezidiul acestui for, ca vicepreşedinte. 

S-a născut la Râmnicu Sărat, pe 28 august 1949, este căsătorit şi are doi copii, o fată, Anca, medic la Fundeni, şi un băiat, Adrian, deputat PSD din 2008.

Este absolvent de ASE, în 1971, apoi a urmat cursurile Institutului Naţional de Administraţie, în paralel cu exercitarea funcţiei de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. După Revoluţie a fost timp de zece ani director general adjunct şi director general la Direcţia generală a Finanţelor Publice Buzău, funcţii care ulterior au fost ”moştenite” de soţia sa, Rodica Mocanu.

Pe durata celor două mandate petrecute la conducerea judeţului, Victor Mocanu a fost protagonistul mai multor scandaluri publice, primul fiind generat în 2005 de achiziţia din banii judeţului a unui autoturism de lux, de 55 de mii de euro. 

Victor Mocanu nici nu apucase bine să meargă cu noul autoturism de serviciu, un Audi A6, că opinia publică a şi luat foc, în urma dezvăluirilor din presă. Şeful judeţului a luat imediat decizia de a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a masinii, iar autoturismul a fost returnat furnizorului. Într-un comunicat de presă şi-a recunoscut public greşeala, însă colegii de partid din PD, al cărui membru era atunci, tot l-au sancţionat cu avertisment.

În primăvara lui 2010, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a intrat în atenţia procurorilor DNA, care erau interesaţi de modul în care s-au realizat deszăpezirea şi salubrizarea în judeţ. 

Ancheta anticorupţie venea la scurt timp după ce o comisie era formată special din consilierii judeţeni de la toate partidele pentru a verifica o licitaţie dubioasă, pentru desemnarea firmelor de deszăpezire pentru iarna 2009 – 2010. 

Consilierii suspectau că întârzierea licitaţiei pentru adjudecarea lucrărilor de deszăpezire ar fi fost parte dintr-un plan menit să le aducă avantaje firmelor ”agreate” de Victor Mocanu. Cât priveşte ancheta DNA, aceasta a pornit de la un indiciu, anume acela că firma care a câştigat cele mai întinse tronsoane de drum nu avea în realitate utilajele din ofertă.

A urmat scandalul legată de construcţia noii Maternităţi, o afacere dubioasă în ochii opozanţilor celui care a iniţiat-o. Consilierii judeţeni au respins în mod repetat propunerea lui Mocanu de a accesa un credit bancar de 10 milioane de euro, rambursabil din banii judeţului, argumentând de fiecare dată că, în mod suspect, nu le oferă date concrete despre destinaţia banilor, oportunitatea acestui credit şi sursele clare din care ar urma să se facă plata ratelor.

Ulterior, justiţia a intrat pe fir în cazul Maternităţii, demonstrând caracatiţa afacerii. Procurorii DNA Ploieşti au dispus, la sfârşitul anului 2013, trimiterea în judecată a lui Victor Mocanu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că ”în perioada 06 aprilie 2012 – 14 mai 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu avute în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, urmare unei înţelegeri cu Daniel-Mihail Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii – Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, 8 contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care 7 de achiziţie directă şi unul de închiriere) şi a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale obiect al contractelor de achiziţie directă, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic”.

Potrivit anchetatorilor, Mocanu a fost ajutat în demersul său de trei persoane: Daniel-Mihail Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii şi Eugenia Husea, reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. Bucureşti.

Achiziţiile descrise în rechizitoriu s-au desfăşurat cu sprijinul lui Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii, care a întocmit, în fals, mai multe documente. Acesta este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată şi fals intelectual în legătură cu infracţiunile de corupţie în formă continuată.

Eugenia Husea, în calitate de reprezentant comercial al S.C. Medical Finance Projects S.R.L. Bucureşti, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe a echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către Consiliul Judeţean Buzău. Aceasta este cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuată. 

În sarcina lui Daniel Mihail Bădic s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul în formă calificată şi în formă continuat. 

Trecutul lui Victor Mocanu nu este controversat numai în planul administrativ ci şi în cel politic. El a plecat din PD cu surle şi trâmbiţe înainte de alegerile din 2008 apoi s-a înscris în PSD, unde într-un termen foarte scurt a reuşit să îşi promoveze fiul pe lista candidaţilor acestui partid la Camera Deputaţilor. Adrian Mocanu a devenit în cele din urmă cel mai tânăr deputat din Parlamentul României, adversarii săi politici acuzând familia Mocanu că succesul s-a datorat investiţiei uriaşe în campania electorală.

Citeşte şi: Confecţia Râmnicu Sărat şi Foresta Nehoiu, două mari fabrici ale judeţului Buzău care au dispărut în ”democraţie”

   

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite