VIDEO Un scandal iscat între primărie şi IŞJ întârzie debutul anului şcolar pentru elevii dintr-o localitate buzoiană

VIDEO Un scandal iscat între primărie şi IŞJ întârzie debutul anului şcolar pentru elevii dintr-o localitate buzoiană

Foto Iulian Bunilă

Pentru un număr de peste 40 de elevi de gimnaziu din comuna buzoiană C.A. Rosetti şcoala nu a început încă, din cauza unui conflict iscat între autorităţile locale şi inspectoratul şcolar.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Este pentru a treia zi când părinţii din satul Lunca nu îşi lasă copiii să meargă la şcoala din centru, aflată la zece kilometri distanţă. 
 
Miercuri dimineaţă, s-au adunat în faţa şcolii din Lunca, unde şi au spus nemulţumirile. 
 
Ei susţin că şcoala din sat este una modernă, unde au învăţat generaţii după generaţii şi nu vor sub nici o formă să işi lase copiii la şcoala din comună.
 
„Nu suntem de acord cu mutarea claselor 5-8 la C.A.Rosetti, pentru că şi aici avem şcoală la noi, funcţională, ca să înveţe, şi nu trebuie copiii noştri să se ducă acolo. În microbuze îi bagă ca pe sacii de cartofi şi asta mi se pare un lucru oribil. Astăzi i-a băgat în microbuz, nu i-a numărat, nu i-a distanţat, hai, suiţi-vă mai repede şi gata”, spune o localnică.
 
Conflictul a pornit de la o propunere de anul trecut a primarului care a vrut comasarea şcolilor din comună. A trimis propunerea Inspectoratului Şcolar şi Ministerului Educaţiei, care au fost de acord ca elevii de gimnaziu din Lunca să înveţe în comună C.A.Rosetti.
 
 
Însă la următoarea şedinţă de Consiliu Local, propunerea nu a fost aprobată şi de consilierii locali. Iar acum, odată început anul şcolar, e târziu să fie schimbată decizia.
 
„S-a ajuns să cunoaştem acest diferend tocmai în luna august, când deja era foarte târziu”, declară Vasile Moisac, secretar al primăriei C.A.Rosetti.
 
Deşi s-au făcut intervenţii la Inspectoratul Şcolar, de către primărie şi părinţi, aceştia spun că se lovesc de uşi închise şi promisiuni neclare.
 
Potrivit unei hotărări a Consiliului Local al comunei C.A. Rosetti în luna decembrie 2019, s-a luat hotărârea mutării claselor V-VIII, din şcoala din satul Lunca în şcoala din C.A. Rosetti. 
 
Această hotărâre a fost trimisă către Inspectoratul Şcolar Buzău, care a aprobat-o. Chiar dacă s-a revenit asupra deciziei, în ianuarie 2020, la nivelul conducerii din C.A. Rosetti, mutarea nu a mai putut fi blocată la nivelul Inspectoratului. 
 
Potrivit inspectorului general Ionel Meiroşu, în anul şcolar 2021-2022 se va putea reveni asupra deciziei.
Rămâne de văzut cât de hotărâţi sunt părinţii în demersul lor de a nu lăsa copiii la şcoala din centrul comunei.
 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: