VIDEO Sate izolate în judeţul Buzău, după ce viiturile au distrus punţi şi podeţe

VIDEO Sate izolate în judeţul Buzău, după ce viiturile au distrus punţi şi podeţe

A plouat torenţial în ultimele zile în zona de munte a judeţului Buzău. Apa care s-a scurs de pe versanţi a umflat pâraie şi râuri, inundând suprafeţe agricole, drumuri, zeci de gospodării. O viitură formată pe râul Sărăţel a antrenat sute de buşteni de la gaterele din zonă, a surpat maluri si a rupt punţi şi podeţe, izolând rutier câteva sate. Şi apele învolburate ale râului Slănic au produs pagube în localităţile traversate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
UPDATE 19.30 Ministerul Afacerilor Interne a distribuit în zonele afectate de fenomenele meteorologice alimente şi alte produse necesare persoanelor evacuate din zonele inundate sau cu potenţial inundabil.
 
În judeţul Buzău, în localitatea Chiliile au fost puşi la dispoziţia autorităţilor locale pentru a fi împărţiţi populaţiei 2.600 de litri de apă potabilă.
 
Aproximativ 400 de persoane din trei sate din comuna Chiliile şi un sat din Căneşti, judeţul Buzău sunt izolate rutier după surparea terasamentului unui drum comunal.
 
Petru restabilirea accesului rutier în zonă se lucrează cu utilaje grele, iar activitatea va continua şi pe timpul nopţii, dacă situaţia o impune. În aceeaşi zonă, bazinul de colectare a apei Lacul Mocearu a fost colmatat şi apa nu mai poate trece către bazinele de decantare. 
 
Jandarmii intervin pentru decolmatarea bazinului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile şi Căneşti.
 
UPDATE 15.00 Pentru a vedea pagubele produse în zonă a ajuns sâmbătă şi Raed Arafat. Secretarul de stat a declarat că pentru remedierea situaţiei vor ajunge la Chiliile 80 de jandarmi şi militari pentru a ajuta la decolmatarea bazinului astfel încât alimentarea cu apă să fie reluată cât mai curând.
”Sunt situaţii punctuale grave dar nu putem compara situaţia cu ce a fost în 2005. Nu ştiu dacă se impune decretarea stării de alertă în vreo localitate, însă aceasta decizie nu o pot lua eu, ci autorităţile locale şi Prefectură. Important e ca acum să venim în sprijinul oamenilor, nu să ne gândim cine plăteşte aceste lucrări”, a declarat Raed Arafat.
 
DJ 203L între localităţile Odăile şi Brăieşti s-a surpat pe o jumătate din lăţimea părţii carosabile, circulaţia desfăşurându-se alternativ pe un sens fiind afectate 2 poduri din tuburi care asigurau accesul către cătunul Timoiu şi cartierul „La Croitori”.  

Accesul către satele Goideşti, Brătileşti şi Ivăneţu se face pe un singur fir.

În localitatea Lopătari au fost distruse mai multe podeţe peste râul Slănic care asigurau accesul către satele Săreni, Vârtejul şi cătunul Chirani, accesul realizându-se doar pietonal.
 
DC 85 între localităţile Boziorul şi Găvanele a fost afectat de o viitură, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate. 
 
----------------------  ŞTIREA INIŢIALĂ  -----------------------------------------------------------------
 
Apa râului Sărăţel s-a umflat şi la o intersecţie cu şoseaua a părăsit albia şi s-a revărsat pe drumul judeţean dar şi peste terenurile agricole. 
 
Viitura încărcată cu bolovani, crengi şi buşteni a dislocat un podeţ de tuburi, făcând impracticabil traficul pe DC 94 care leagă sate ale comunelor Căneşti şi Chiliile. 
 
După viitura de aseară produsă pe râul Sărăţel, trei sate ale comunei Chiliile, cu câte 300, 400 de locuitori, au rămas izolate rutier, accesul fiind posibil doar pietonal pe un drum ocolitor dar lung. Este vorba despre Trestioara, Creveleşti şi Budeşti. 
 
Potrivit primarului Sorin Zaman, apa râului Sărăţel a avut un metru pe drumul judeţean şi doar norocul a făcut să nu prindă persoane sau animale în traseul său.
 
Potrivit sursei, viitura a avut o forţă atât de mare încât a mişcat tractoarele din loc şi a răsturnat un autovehicul Suzuki Vitara.
 
 
Satul Şuşchea, comuna Căneşti, cu 180 de persoane, este izolat, de asemenea la Brăeşti este izolat un sat cu 20 de case. Drumul judeţean 102F a fost de asemenea afectat între Brăeşti şi Odăile.
 
Slănicul a ajuns şi el la un debit impresionant. Viitura a inundat gospodării şi terenuri, a luat tot ce a prins în cale. 
 
Comunele Lopătari şi Vintilă Vodă au fost pur şi simplu măturare de torenţi, mai multe sate rămânând izolate după ruperea punţilor sau a podurilor improvizate.
 
La Lopătari, apele Slănicului au ieşit din matcă şi au măturat totul în calea lor. Locuitorii au stat cu teama ca nu cumva apa să le distrugă gospodăriile.
 
Câteva sute de locuitori din satele Vârteju şi Petrăcheşti au rămas izolaţi rutier după ce podurile de tuburi sau punţile care asigurau accesul în zonă au fost distruse de viitură.
 
Prăpăd a fost şi în aval, spre Beceni. Deja fundaţia piciorului unui pod care susţinea drumul de la Gura Dimienii spre satul Floreşti a fost luat de ape. De asemenea mai multe gospodării din Gura Dimienii au fost inundate.
 
În tot acest timp, efective de la ISU Buzău şi de la Prefectură monitorizează situaţia.
Mai mulţi buzoieni au filmat şi postat pe facebook clipuri video cu Slănicul care ameninţasă surpe poduri şi să inunde gospodării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: