VIDEO Un sat din Buzău este terorizat de hoţi. Infractorii preferă porcii sacrificaţi de Crăciun

VIDEO Un sat din Buzău este terorizat de hoţi. Infractorii preferă porcii sacrificaţi de Crăciun

Sătenii şi-au montat alarme la uşa odăii

Sătenii dintr-o comună buzoiană trăiesc de aproape trei ani în teroare, din cauza unor hoţi care îşi fac de cap noaptea. Nu e gospodar care să nu-şi fi luat propriile măsuri de protecţie. Dacă unii şi-au montat grilaje la geamuri şi au pus clopote la uşi, alţii şi-au improvizat alarme ori camere de supraveghere. Peste 50 de plângeri au ajuns la poliţie, anul trecut, însă alte zeci de furturi au fost trecute cu vederea de păgubiţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Localnicii din Mihăileşti trăiesc în tensiune noapte de noapte. Sub adăpostul întunericului, o bandă de hoţi le calcă gospodăriile şi fură de la animale, la grâne ori băutura din beciuri. În decembrie, infractorii s-au axat pe carnea de porc. 

Familia Iordache a fost călcată de hoţi cu puţin timp înainte de Crăciun. 
 
”Jumătate de porc mi-au furat, cu o săptămână înainte de Crăciun. A intrat pe geam, a deschis toate uşile, vreo patru, şi au ajuns până aproape de odaia în care dormeam noi. Acolo au găsit carnea tranşată. Nu ştiu cum s-a făcut că nu a scârţâit nicio uşă. Acum tai iar un porc dar o să îl bag sub plapumă, noaptea”, spune Ilie Iordache, unul dintre păgubiţi.
 
În aceeaşi noapte, hoţii au trecut şi pe la familia Budmălai. Infractorii nu le-au mai lăsat celor doi bătrâni nici măcar o ureche din porcul pe care tocmai îl tăiaseră. 
 
”Nu am simţit nimic când a intrat. Putea să ne omoare în casă. A luat o gpleată cu carne, altă găleată cu oase şi tot ce era în congelator. Nimic nu ne-a mai lăsat. Cred că au fost mai mulţi, unul era înăuntru şi dădea carena altuia, pe geam”, declară Stana Budmălai, din Mihăileşti.
 
Localnicii s-au transformat în detectivi din cauza hoţilor care dau spargere după spargere. Oamenii şi-au gândit, fiecare în parte, după posibilităţi, o strategie de apărare împotriva hoţilor. Unii şi-au pus gratii la ferestre, alţii clopote la uşi. Tanti Eleonora, de exemplu, are de o lună sistem de alarmă, pe care fiul său i l-a montat imediat după ce a fost călcată de hoţi. 
 
”Mi-au furat carnea de vită din congelator, apoi a venit fiul meu de la Bucureşti şi mi-a pus alarme la uşi. Când au venit hoţii a doua oră, după ce am tăiat porcul, m-a trezit soneria apoi hoţul a luat-o la fugă. Nu mai putem trăi cu nenorociţii ăştia”, spune Eleonora Hogea.
 
Nici măcar sistemul de supraveghere instalat pe uliţele comunei nu îi mai sperie pe infractori. Răufăcătorii par a cunoaşte foarte bine zonele supravegheate video şi le ocolesc cu uşurinţă. ”Avem camere de supraveghere dar le cam evită. Oamenii nu prea au cum să se apere singuri, pentru că hoţii le leagă uşile, sunt bătrâni, neputincioşi”, declară Alexandru Cojocaru, viceprimar în Mihăileşti.
 
Localnicii au cerut ajutor oamenilor legii iar, ca primă măsură, poliţia a suplimentat efectivul de patrulare. Un număr de 25 de persoane sunt suspectate de furt iar printre ele se află şi un adolescent de 16 ani, care a fost trimis în judecată după ce a reuşit să spargă 14 locuinţe.
 
Sătenii spun că numărul furturilor a fost însă mult mai mare, dar au fost trecute cu vederea de păgubiţi, pentru că, spun ei, le-au dispărut obiecte mărunte. Pe lângă carnea şi alte produse alimentare, din gospodării au mai dispărut păsări, brânză, cafea ori ulei, oale de gătit şi lenjerie de pat sau chiar utilaje agricole.

Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările