VIDEO Romii din Buzău au făcut grătar în cimitir şi au întins mese bogate printre morminte de Paştele Blajinilor

VIDEO Romii din Buzău au făcut grătar în cimitir şi au întins mese bogate printre morminte de Paştele Blajinilor

FOTO Iulian Bunila

În cimitirele din Buzău luni au sfârâit grătarele mai ceva ca în ziua de Paşte. Romii din Buzău au petrecut Paştele Blajinilor printre cruci şi morminte, unde au întins mese, au ciocnit ouă roşii şi i-au pomenit pe cei trecuţi dincolo. Romii sunt convinşi că morţii lor se bucură dacă ospeţele dintre cruci ies aşa cum trebuie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă de dimineaţă, aerul din jurul cimitirului Sf. Gheorghe din Buzău a fost îmbibat de mirosul cărbunilor încinşi şi al cărnii puse pe grătar. 
 
Sute de persoane au venit la mormintele rudelor trecute în nefiinţă ca să dea de pomană. Iar dacă unii au ajuns în cimitir doar pentru a împărţi pachete, alţii au întins mese pline cu bunătaţi. 
 
În această zi, în fiecare an, cimitirul de la marginea Buzăului devine mai animat şi mai colorat ca oricând. Familii înstărite de romi întind mese bogate lângă mormintele celor pe care i-au pierdut, convingerea lor fiind aceea că îl bucură pe ”adormit” cu mirosul bucatelor şi veselia celor vii. Romii au cumpărat de toate şi nu s-au uitat deloc la bani.
 
Familia Măcelaru deţine cavouri chiar la intrarea în cimitir, lângă aleea principală. La crucile lui Leonte şi Kenedi, foşti membri importanţi ai clanului condus acum de Vanghele, s-au strâns zeci de persoane. În timp ce bărbaţii au aprins grătarele pe care au pus la fript carne de miel, porc şi pui, femeile s-au ocupat de aranjatul meselor. 
 
 
Nimeni nu s-a atins de bucate, până să fie sfinţite de preot. ”Avem sarmale şi fripturi de tot felul, făcute la grătar, pentru ca fumul şi mirosurile să ajungă la morţii aceştia care ne-au fost fraţi şi părinţi şi care când trăiau au petrecut şi ei ca noi, acum”, spune Liviu Andronache, zis Vanghele, lider al romilor. 
 
Îmbrăcaţi cu hainele bune, romii şi-au adus de acasă mese, scaune, pregătiţi să petreacă multe ore printre morminte. Ici-colo, bătrâni în doliu, care aprind lumânări şi pun flori la morminte, în linişte. Ospăţul romilor printre morminte s-a încheiat spre orele amiezii, când au plecat pe rând unii în maşini scumpe, alţii, cu căruţa trasă de cai. Mesele le-au fost curăţate rapid de sărmanii care s-au îmbulzit să apuce resturile. 
 
Paştele Blajinilor sau Paştele Mic ori Paştele Morţilor, cum se mai spune în unele zone ale ţării, se sărbătoreşte la o săptămână după Sfintele Paşti. În tradiţia populară se spune că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană. "Blajinii" sunt cei trecuţi în lumea celor drepţi. Denumirea provine dintr-un termen slav.
 

citeste totul despre: