VIDEO Rik, ciobănescul din poliţie care le vine criminalilor de hac

VIDEO Rik, ciobănescul din poliţie care le vine criminalilor de hac

Pare un ciobănesc german ca oricare altul dar, spre deosebire de alţi câini, el merge la serviciu, are sarcini de îndeplinit şi este gata oricând să plece în misiune. Agentul şef principal Costel Vlad şi câinele de urmă Rik sunt o pereche de nedespărţit. Ciobănescul german are sute de misiuni la activ, în palmares având şi descoperirea unui criminal.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Se spune că un câine este cel mai bun prieten al omului. Se mai spune şi că prietenia dintre un om şi un câine ţine o viaţă întreagă. Dar oare cum este să ai coleg de serviciu un ciobănesc german? 
 
Se întâmplă la Inspectoratul de Poliţie din Buzău, unde agentul şef principal Costel Vlad şi câinele de urmă Rik sunt o pereche de nedespărţit. 
 
”În primul rând, relaţia trebuie să fie una de prietenie, de tovărăşie, trebuie să îţi placă animalele. Animalul de timste iar dacă nu rezonăm, nu facem treabă”, spune ag. şef pr. Costel Vlad, de la Serviciul Criminalistic din IPJ Buzău.
 
Rik a fost pregătit, timp de patru luni, de către cei mai buni instructori din ţară, la Centrul chinologic al Ministerului de Interne, de la Sibiu. El trebuie antrenat însă permanent pentru a nu-şi pierde abilităţile.
 
”Rik dispune de pregătire permanentă. La început s-a făcut cu el programul de dresare. El este un câine de urmă, de prelucrare a urmelor cu misros uman. A făcut un stagiu de pregătire de patru luni la Centrul Chinologic din Sibiu, a fost calificat în sensul acesta şi tot timpul, de atunci, se lucrează cu el”, declară conductorul lui Rik.
 
 
Ciobănescul german are sute de misiuni la activ, în palmares având şi descoperirea unui criminal. S-a întâmplat cu patru ani în urmă.
 
”În 2015, la o crimă din Sărăţeanca, respectivul autor a vrut să ne inducă în eroare, punând cuţitul în mâna victimei ca să credem că s-a sinucis. L-am băgat pe Rik la treabă, ne-a dus la o doză de bere apoi, la un moment dat, s-a uitat într-un copac. Acolo sus am găsit nişte haine cu sânge iar de la această descoperire am ajuns la adevăratul autor”, îşi minteşte poliţistul.
 
 
Costel Vlad este cel care a donat patrupedul Poliţiei buzoiene. Agentul activează în poliţie de 25 de ani, iar de 20 de ani lucrează cu câinii. Unul dintre câinii poliţişti a ajutat la prinderea unui criminal, în 2006, la Scutelnici. 
 
”Am avut o crimă oribilă, sângeroasă şi nu aveam autor, nimic. Am folosit acel căţel care ne-a dus direct la autor acasă. Pentru un câine a fost foarte uşor să prelucreze o urmă de sânge”, declară ag. şef pr. Costel Vlad, de la Serviciul Criminalistic din IPJ Buzău.
 
La vârsta de 6 ani, Rik mai poate face faţă cu brio câţiva ani buni la prinderea infractorilor. După „pensionare”, el va fi scos la licitaţie. Dacă nimeni nu îl va cumpăra, după licitaţie, animalul va fi adoptat de către poliţistul conductor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: