VIDEO Proiect cu fonduri europene, într-un sat din Buzău. Cine urmează cursuri de recalificare primeşte o recompensă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii aşteaptă să înceapă cursurile
Oamenii aşteaptă să înceapă cursurile

Ajutor al Uniunii Europeane oferit unei comunităţi sărace din Buzău. Peste 200 de localnici din comuna Brădeanu, în mare parte beneficiari ai venitului minim garantat şi şomeri, vor avea şansa, în următoarele luni, să obţină calificare într-o meserie căutată în zonă dar şi în străinătate, ori să deprindă cunoştinţele unui antreprenor. Mai mult decât atât, ei vor fi plătiţi pentru fiecare oră de consiliere sau curs la care participă.

În comună, s-a răspândit repede vestea că o asociaţie din Bucureşti soseşte în localitate pentru a le oferi sărmanilor cursuri gratuite de formare profesională. La sfârşitul săptămânii, câteva zeci de oameni au mers la căminul cultural, curioşi să-i întâlnească pe binevoitorii  din Capitală dar şi să afle ce li se oferă.

La prima întâlnire cu autorii proiectului, Asociaţia ”Excelenţă prin Educaţie şi Formare Continuă”, sătenii au aflat că indiferent de vârstă pot învăţa noi meserii şi că au prioritate şomerii şi beneficiarii venitului minim garantat. 

În următoarea perioadă, promotorul acestui proiect va crea cu fonduri europene, de peste 400 de mii de euro, un centru rural pentru antreprenoriat şi formare profesională, în clădirea fostei grădiniţe din satul Smârdan, comuna Brădeanu. Aici se vor ţine şedinţele de consiliere profesională şi cursurile de formare.

buzau

Unul dintre beneficiarii cursurilor de recalificare ar putea fi Mircea Stroe, un sătean de 42 de ani, care trăieşte din ajutorul lunar al primăriei şi din lucrul cu ziua prin vecini. ”Am lucrat ca mecanic auto iar de 11 ani nu am mai lucrat şi am fost obligat să revin la ajutorul social. Acum am venit la oferta asta pentru că vreau o recalificare şi am zis că instalator sanitar ar fi bun. Am fost bolnav, mi-am revenit şi vreau un un loc de muncă”, spune Mircea Stroe.

Pentru Ion Lupu, un bărbat de 54 de ani, întâlnirea cu experţii asociaţiei bucureştene i-a dat prilejul să viseze la condiţii mai bune de trai. Nu are pretenţii prea mari. ”E foarte bună şedinţa pentru cursurile astea. La vârsta mea nu mai merge să fac naveta, să plec din comună. Aş vrea un loc de gospodar, dar pe aici, pe aproape. Deocamdată trăiesc cu 150 de lei de la ajutorul social şi e prea puţin. O îngrijesc pe mama, e oloagă, am un băiat la Bucureşti, sărac, şi e greu”, spune Ion Lupu.

Mircea Stroe şi Ion Lupu se vor putea număra printre cei 222 de cursanţi ai grupelor de formare profesională, pe care le vor înfiinţa comisii de experţi din care vor face parte şi psihologi. ”Cursurile sunt adaptate pregătirii dumnealor de bază şi în care pot merge mai departe într-o calificare în care dumnealor prezintă aptitudini şi pe care le vom descoperi împreună cu psihologii consilieri”, declară Emilia Nicolae, manager de proiect.

image

În urma unor şedinţe de sondare a pieţei muncii dar şi a aptitudinilor localnicilor din Brădeanu, titularii proiectului vor stabili lista celor 12 meserii pentru care vor fi organizate cursurile de formare profesională. 

Autorităţile locale spun că în zonă ar avea căutare de la meseriile de frizer şi îngrijitor persoane vârstnice, până la cele de lucrător în construcţii şi lăcătuş. ”Eu sunt foarte bucuros pentru că s-a aprobat acest proiect în comuna noastră, pentru că avem mulţi şomeri şi poate după terminarea cursurilor, aceştia să găsească un loc de muncă benefic pentru fiecare. În zonă, meseriile ar fi de lăcătuş, asistent social, muncitor pentru apă canalizare, pentru că în cel mult două luni începem un proiect în comună, frizeri, croitori şi alte meserii. Avem la ajutorul minim 148 de persoane, plus tineret care nu se încadrează, deci vreo 35 la sută nu au locuri de muncă”, spune Ştefan Nistor, primarul comunei Brădeanu.

Proiectul se va încheia în primăvara anului 2015, termen până la care cursanţii se vor alege atât cu bagajul necesar de cunoştinţe în noua calificare dar şi cu o diplomă de atestare necesară la angajare. Mai mult decât atât, beneficiarii care vor termina cursurile vor primi la final câte o subvenţie, calculată la 3 lei pentru fiecare oră de prezenţă de-a lungul proiectului.

Iar avantajele sunt chiar mai mari pentru sătenii care vor avea ambiţia să urmeze ulterior şi cursuri de antreprenoriat, realizate cu ajutorul unui partener italian. ”După aceste cursuri, vor avea oportunitatea tot în cadrul proiectului să urmeze cursuri de antreprenoriat alături de partenerul nostru Transnational Italia Import, care va organiza stagii de consiliere în Italia pentru 36 de persoane din grupul ţintă”, declară Emilia Nicolae, manager de proiect.

Obiectivul principal al proiectului este ridicarea nivelului de educaţie şi formare, a competenţelor profesionale şi calităţii resurselor umane implicate în activităţi non-agricole pentru persoanele inactive din mediul rural, inclusiv pentru persoanele care îşi câştigă existenţa din agricultura de subzistenţă.

CITEŞTE ŞI

Tânără schizofrenică din căminul de la Aldeni, internată la Urgenţe după ce a înghiţit cuie şi şuruburi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite