VIDEO Poveştile neştiute din comuna Colţi, patria chihlimbarului. Cea mai veche piesă este de 60 de milioane de ani

VIDEO Poveştile neştiute din comuna Colţi, patria chihlimbarului. Cea mai veche piesă este de 60 de milioane de ani

Comuna Colţi, Buzau. FOTO: Iulian Bunilă

Comuna Colţi, din judeţul Buzău, se află pe harta puţinelor locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini. În colecţia muzeului buzoian, al doilea din Europa, se află cel mai vechi chihlimbar, care datează de 60 de milioane de ani.

 
Zona Colţi este una deosebită, cu case vechi, biserici, mânăstiri, copaci seculari, scăpaţi de topoare. Tot acolo, pe lângă vestiigiile rupestre de la Aluniş, în munte, se găseşte chihlimbarul, preţioasa răşină fosilizată.
 
Drumul până la Colţi se parcurge în aproximativ o oră şi jumătate, deoarece carosabilul este deteriorat pe porţiuni mari. Pentru a ajunge aici, trebuie parcurs DN10 Buzău - Braşov, până în localitatea Pătârlagele, după care se urmează drumul judeţean Valea Sibiciu - Colţi, o rută de 13 kilometri.
 
În patria chihlimbarului de la Colţi, principalul obiectiv de vizitat este Muzeul Chihlimbarului, unde sa află singura colecţie de romanit din lume. Obiectivul turistic a fost construit de locuitorii din Colţi în anul 1973. Deşi astfel de muzee mai sunt în lume, niciunul nu deţine acest tip de chihlimbar. 
 
Ads by The weDownload ProAd Options
 
Ads by The weDownload ProAd Options
În colecţia de la Colţi se află o bucatã de chihlimbar de 1.785 de grame, o alta bucatã de chihlimbar de 1.500 de grame, obiecte din chihlimbar pe diferite nuanţe de culori, de la galben transparent până la negru opac, sau cu mai multe nuanţe de culori într-un singur obiect. „Fala muzeului nostru este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie”, a declarat Felicia Mihai, muzeografa de la Colţi.

 
În colecţie se mai află un cercel din chihlimbar care are conservat în el o furnică, despre care specialiştii spun că ar fi trăit acum trezeci de milioane de ani, şi o bucată de chihlimbar secţionată, care pãstreazã urme din scoarţa copacului din care a provenit rãşina respectivã.
 
Ai ocazia să mai vezi, pe lângă colecţia bogată de chihlimbar, flori de mină, roci, fosile şi pietre semipreţioase, dar şi documente referitoare la exploatarea de chihlimbar sau atestarea documentară a localităţii.
 
Este considerat cel mai vestit chihlimbar din lume pentru diversitatea de culori în care se găseşte. Cercetătorii au descoperit până acum 160 de nuanţe. ”S-a exploatat în mod organizat, în ţara noastră, de către un singur om, inginerul geolog Dumitru Grigorescu, care exploatează între anii 1902 şi 1935 însă la 1920 încep exploatările în 39 de puncte sistematice prin concesionare şi cumpărare de terenuri  în zonă”, ne-a declarat Felicia Mihai, custode la Muzeul Chihlimbarului de la Colţi.
Ads by The weDownload ProAd Options
 
Ads by The weDownload ProAd Options

 
În 1952, din chihlimbarul de la Colţi, a fost comandată o pipă pentru Stalin. Bucata de ambră aparţinea unui localnic, Gheorghe Cîrstian. Tot din chihlimbar de Colţi au fost făcute şi coliere, brăţări, inele şi broşe din ambră pentru Elena Ceauşescu. Unul dintre colierele de ambră ale Elenei Ceauşescu a fost recuperat şi se regăseşte în Muzeul de Chihlimbar al comunei. 
 
Chihlimbarul este o piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, fiind de origine organică. Vârsta chihlimbarului este apreciată de până la 260 de milioane de ani. Provine din răşina arborilor de pe acele vremuri, care cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, cu toate că nu este mineral.
 
La Colţi au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului care, însă, au fost închise rând pe rând. Unele dintre ele au fost detonate şi astupate iar altele au rămas deschise. Aici, localnicii continuă să sape după răşina preţioasă. Mai sunt şi alte locuri, cum ar fi Strâmba, Faţa Repede, Căteasca şi Dănciuleşti unde s-au găsit bucăţi foarte mari de chihlimbar şi unde sătenii caută chihlimbarul la suprafaţă.
 
Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă
 
Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

 

 

Imagini din aceeasi galerie
  • Felicia Vasile, împreună cu un grup de turiști
  • Colecția de chihlimbar de la Colți
  • Cel mai mare bulgăre de romanit
  • Foto Alina Elis Niculescu
  • Foto Alina Elis Niculescu
  • Foto Alina Elis Niculescu
  • Foto Alina Elis Niculescu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările