VIDEO Povestea prizonierului nord-coreean care a evadat dintr-un temut lagăr doar pentru a mânca pui fiert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul prizonier evadat din Lagărul 14 din Coreea de Nord, cel mai mare din lume, a ajuns în România la invitaţia elevilor Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu“ din Buzău. În anii de libertate, nord-coreeanul Shin Dong-hyuk şi-a propus să împărtăşească lumii ororile la care sunt supuşi cei peste peste 150.000 de condamnaţi politici ai dinastiei ”Kim”. Acesta le-a mărturisit buzoienilor că frica de foame i-a dat curajul să evadeze, în anul 2005.

Câteva sute de elevi şi profesori din Buzău, prezenţi în amfiteatrul Colegiului ”Hasdeu” l-au aşteptat pe nord-coreean cu mult interes, acumulat mai ales după ce au citit cartea despre viaţa sa, ”Evadare din lagărul 14”, scrisă de un american şi tradusă recent şi în limba română. 

A fost adus la Buzău de foşti elevi ai liceului gazdă, Grigore Scărlătoiu, director executiv al Comitetului pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, de la Washington, şi jurnalistul Adelin Petrişor.

Vizita la Buzău este unul dintre rarele contacte pe care fostul prizonier al temutului lagăr din Coreea de Nord le-a avut până în prezent cu publicul european, în periplurile sale mondiale ca activist pentru drepturile omului.

Povestea tânărului Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, nu a fost confirmată de nicio sursă oficială, însă mulţi cunoscători ai fenomenului nord-coreean spun că relatările lui se potrivesc cu ceea ce se întâmplă de obicei în acest lagăr în care aproximativ 154.000 de oameni sunt ţinuţi prizonieri.

În Lagărul 14, care se întinde pe zeci de kilometri pătraţi, se află ferme, fabrici şi mine. Prizonierii dorm în camere mici, unul lângă altul, pe podea. Lipsesc paturile, scaunele sau mesele, iar lumină electrică este doar două ore pe zi. În cartea ”Evadare din lagărul 14” scrie că fost închis pentru că doi dintre fraţii tatălui său au fugit în Sud, în timpul războiului coreean şi după cum deja se ştie regimul ”Kim” îi pedepseşte îi deţinuţii politici până la a treia generaţie.

image

Shin Dong-hyuk a fugit din lagăr, de frica foamei

Peste trei ore i-a luat nord-coreeanului să le povestească buzoienilor despre viaţa în cel mai sinistru lagăr al zilelor noastre. Prizonierii sunt controlaţi de regim prin înfometare, mărturiseşte Shin Dong-hyuk. 

”Principalul element de control este mâncarea. Prima pedeapsă este să îţi taie toată raţia de mâncare. Gardianul te pune să alegi şi îţi zice că ai greşit şi ai posibilitatea să alegi pedeapsa. Fie nu îţi mai dau mâncare, fie te bat cu bâta. Şi alţii dar şi eu alegeam mâncarea, pentru că era mult mai dureros să trăieşti nemâncat. Mai bine o bătaie soră cu moartea, decât să suferi de foame. Oricum, primeai minimum, cât să te ţină pe picioare”, a spus Shin Dong-hyuk.

Nord-coreeanul şi-a riscat viaţa doar ca să mănânce mai bine. I s-a spus că dincolo de gard se află bunătăţi iar curiozitatea l-a împins să îşi asume riscul.

”Motivul pentru care am fugit a fost mâncarea, pur şi simplu. Timp de 24 de ani nu am avut idee despre lumea de dincolo de garduri, despre lumea din libertate, dar şansa mea a fost un om care abia venise şi care m-a ajutat să înţeleg cum e în afara lagărului. Abia fusese adus în lagăr. Mi-a spus că dacă reuşesc să sar gardul de sârmă ghimpată, chiar acolo, imediat, găsesc un pui fiert. Am evadat pe 2 ianuarie 2005. Cu câteva ore am luat decizia că vreau să scap doar ca să mănânc bine. Nu îmi păsa că voi muri iar singurul lucru la care mă gândeam era că dacă mor, să mor cu burta plină”, a povestit Shin Dong-hyuk.

Împreună cu un alt prizonier, Shin Dong-hyuk a reuşit să ajungă lângă gardul electric ce împrejmuia lagărul. Erau înt-un punct aflat la câteva sute de metri distanţă de cel mai apropiat turn de pază, unde gardienii patrulau destul de rar. Cei doi au încercat să treacă prin gard, dar colegul lui a rămas blocat între fire şi a murit electrocutat. Shin i-a folosit corpul pentru a se proteja şi astfel a făcut primul pas spre libertate. La început a fost dezamăgit.  

”Am trecut peste gardul electrificat ca să mănânc puiul fiert şi nu am mai găsit puiul fiert. Mai târziu am înţeles de ce mi s-a spus această poveste de către acel om. Voia să mă convingă că trebuie să scăpăm şi din punctul lui de vedere acesta a fost un argument convingător. Dacă aş fi găsit puiul fiert, vă spun că l-aş fi mâncat şi aş fi murit acolo, pentru că nu aş fi mers mai departe. Dacă aş fi fost un om inteligent, nu aş fi fugit. Însă pentru că am avut această curiozitate, am avut o şansă şi am profitat de ea”, a povestit Shin Dong-hyuk.

Evadatul a furat haine şi mâncare dintr-o casă apoi s-a îndreptat către graniţa cu China. A plătit un gardian cu un cârnat, ţigări şi o pungă de dulciuri, dintre bunurile furate, după care şi-a început drumul spre Coreea de Sud. La scurt timp după ce a reuşit să ajungă în lumea liberă, povestea sa a impresionat un cuplu de americani, care i-a plătit drumul până în SUA. Locuieşte în Coreea de Sud dar şi în California, unde lucrează în cadrul unei grup pentru drepturile omului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite