VIDEO Ploaia îngheţată a transformat străzile în patinoar. Sfaturi pentru a nu ajunge la Ortopedie

VIDEO Ploaia îngheţată a transformat străzile în patinoar. Sfaturi pentru a nu ajunge la Ortopedie

Ploaia îngheţată a transformat încă de dimineaţă străzile din oraş în adevarate patinoare, spre disperarea pietonilor care abia au circulat pe trotuare. Meteorologii anunţă polei şi pentru 25 ianuarie.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Buzoienii s-au luptat toată ziua cu un fenomen meteo extrem, cunoscut sub denumirea de ploaie îngheţată, freezing rain, care transformă instantaneu ploaia într-o peliculă de gheaţă.
 
Fenomenul pare că este abia la început la Buzău, efectele neplăcute fiind prevăzute şi pentru ziua de vineri.
 
”Un nou cod portocaliu privind depuneri de polei a fost transmis de ANM şi vizează întreaga zonă de câmpie a jud. Buzău, precum şi localităţi din Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila. Şoferilor li se recomandă să adapteze permanent viteza la condiţiile de trafic şi să respecte recomandările poliţiei”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
 
Vremea pe 25 ianuarie va fi închisă, cu temperaturi scăzute şi ploi în majoritatea zonelor ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între -7...-6 grade în nordul Moldovei.
 
Potrivit ANM, vor fi depuneri semnificative de polei în zona de câmpie a Munteniei, dar pe arii restrânse şi în restul regiunilor, cu precădere în estul Olteniei şi sud-estul Moldovei.
 
Vântul va mai avea intensificări temporare în sudul şi sud-estul teritoriului cu viteze de în general de 50...55 km/h. Temperaturile minime se vor situa între -9 şi 0 grade, mai ridicate pe litoral, până la 5 grade.
 
Chiar dacă ai ghete adecvate, cu talpă din cauciuc şi striaţii, care, teoretic, te ajută să mergi în siguranţă, odată ce ai ieşit afară te expui riscurilor. Asta, deoarece încălţămintea nu îţi este de mare ajutor dacă mergi prin zone cu gheaţă şi polei. 
 
În această situaţie ar trebui să ştii cum să păşeşti corect, cum să mergi şi ce poziţie a corpului să adopţi. Jurnaliştii unei publicaţii americane au întocmit o listă cu câteva sfaturi de care ar trebui să ţinem cont dacă vrem să nu îngroşăm numărul pacienţilor de la Ortopedie.
 
Odată ce ai intrat într-o zonă cu polei, fă paşi mici şi calcă gheaţa cu toată talpa. 
 
Ţine corpul uşor aplecat în faţă, iar când mergi, centrul de greutate ar trebui să se regăsească în piciorul din faţă. 
 
Nu ţine mâinile în buzunare deoarece, libere fiind, te vor ajuta să-ţi păstrezi mai bine echilibrul în cazul în care vei avea nevoie să te redresezi. 
 
Dacă urci scările, păşeşte aşa cum fac copiii mici: ei pun un picior pe treaptă, apoi îl pun şi pe celălalt pe aceeaşi treaptă. Şi, evident, ţine-te de balustradă. 
 
Nu urca pe vârfuri, încearcă să calci cu toată talpa. Talpa trebuie să fie sprijinită în totalitate pe treapta respectivă şi nu jumătate lăsată în afară. 
 
La coborâre, procedează în acelaşi fel: coboară treaptă cu treaptă.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: