VIDEO Cum se plantează răsadurile pe câmp. Lecţia filmată a unui reputat specialist în grădinărit din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorul Costel Vânătoru explică cum se plantează în mod corect răsadurile pe câmp FOTO Adevărul
Cercetătorul Costel Vânătoru explică cum se plantează în mod corect răsadurile pe câmp FOTO Adevărul

Pentru a avea o recoltă bogată şi sănătoasă, grădinarii trebuie să fie atenţi la fiecare dintre etapele producţiei de legume. Acum este perioada plantării răsadurilor pe câmp, operaţiune care, dacă nu este făcută corespunzător, ar putea cauza deprecierea culturii. Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău, ne oferă sfaturi despre plantarea răsadurilor pe câmp.

Răsadurile se plantează pe un teren care trebuie bine pregătit în prealabil, prin arătură, săpare şi mărunţire. ”După arătura de bază, din toamnă, primăvara terenul se discuieşte după aceea se modelează. Modelatul se face în funcţie de cultura care urmează să fie înfiinţată. Însă pentru majoritatea culturilor se modelează la 140 de centimetri, coronamentul să rămână de 94 de centimetri.

Efectiv, de la o rigolă la alta avem 140 de centimetri, coronamentul de 94, şi se trasează anumite semne astfel încât cultura să fie înfiinţată la 70 de centimetri între rânduri. Terenul trebuie curăţat de buruieni, iar în cazul în care se pretează e bine să fie şi erbicidat. Rândurile trebuie să fie drepte, pentru că dacă nu este modelat corect atunci când venim să prăşim plantele mecanic, să stropim sau chiar să recoltăm distrugem plantele”, spune Costel Vânătoru.

Aceste brazde înălţate contribuie la încălzirea mai rapidă a terenului, plantele se aşază foarte bine pe coronament iar în cazul unor ploi abundente apa se scurge pe rigolă şi nu depreciază cultura, nu o sufocă, spune specialistul.

”Înfiinţarea culturii se realizează cu răsad de bună calitate. Trebuie să aibă vârsta necesară, dezvoltare armonioasă, sistemul radicular sănătos şi, aşa cum trebuie să fie un răsad, liber de boli şi dăunători. Plantatul în acest caz se face mult mai adânc decât a stat în faza de răsad şi anume până unde au fost primele cotiledoane. Mai ales la tomată, pentru că ea are această capacitate de a emite rădăcini adventive şi supărtă să fie plantată mai adânc. De ce? Pentru că tomata semănată direct emite o rădăcină pivotantă, puternică, care se înfige adânc în sol şi asigură rezistenţa la secetă, rezistă mai bine, iar tomata prin răsad îşi pierde această rădăcină pivotantă, îşi dezvoltă foarte mult rădăcinile laterale, şi atunci trebuie să o plantăm ceva mai adânc pentru a o ajuta să emită rădăcini adventive şi să reziste mai bine în cultură”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

buzau

Răsadurile gata de plantat trebuie să fie viguroase, sănătoase şi bine călite. Operaţiunea se face după ce a trecut pericolul brumelor, perioada optimă fiind sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Distanţa de plantare trebuie să ţină cont de caracteristicile speciei şi soiului. Plantarea se face cu plantatorul, o lopăţică de grădină sau orice altă unealtă care poate decshide o adâncitură suficient de largă cât să intre răsadul fără a fi forţat. Plantele trebuie irigate de două ori în primele două zile.

”Distanţa optimă de plantare la tomată în câmp este de 70 de centimetri între rânduri şi de 30 sau 35 de centimetri între plante, pe rând. Sigur că aceasta este distanţa optimă. Pot fi folosite şi alte distanţe pe rând, în funcţie de soi. Sunt soiuri mult mai volubile, cu sistemul foliar mult mai bogat. Dacă ne referim la vinete, mărim distanţa şi ajungem la 40 de centimetri distanţă între plante. Irigatul se face prin picurare sau gravitaţional, pe rigolă, imediat după plantare. Este important de ştiut că se repetă această irigare după o zi, în cazul în care nu sunt precipitaţii şi că nu este permis să dăm cu apă pe plantă, pe aparatul foliar, ci doar la rădăcină”, explică cercetătorul buzoian.

  

Perioadele optime de plantare a răsadurilor pe câmp:

Ardeiul – între 25 aprilie şi 20 mai

Tomatele – începând cu 25 aprilie până pe 15 mai

Castraveţii – între 10 şi 20 mai

Vinetele – între 1 mai şi 10 mai

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite