VIDEO IŞJ Buzău nu a înregistrat nicio cerere de renunţare la ora de religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu au fost înregistrate cereri de renunţare la ora de religie
Nu au fost înregistrate cereri de renunţare la ora de religie

Ora de religie face parte din trunchiul comun de materii, motiv pentru care elevii sunt obligaţi să participe la ore iar cei care predau, preoţi sau profesori, îi notează. La IŞJ Buzău până la această oră nu au fost înregistrate cereri de renunţare la ora de religie. Perspectiva transformării religiei în materie opţională îi nelinişteşte pe dascăli care apreciază că devenind facultativă tot mai puţini elevi vor fi interesaţi să participe.

În judeţul Buzău la acest moment predau religia în şcoli peste 200 de profesori şi alte câteva zeci de profesori cu facultate de teologie. La Inspectoratul Şcolar nu s-au înregistrat încă solicitări din partea părinţilor de retragere de la ora de religie.

"Nu am primit de la Ministerul Educaţiei precizări despre statutul viitor al disciplinei religie şi dacă nu se va întâmpla până la 1 martie vom merge pe planurile actiuale de învăţământ. Nu au fost solicitari de retragere a copiilor de la ora de religie iar din câte ştiu dacă existau persoane care aparţin altor confesiuni ele făceau solicitări către conducerea şcolară şi dădeau posibilitatea de a participa la orele dedicate acelor confesiuni", a declarat Daniela Palcău, inspector general adjunct IŞJ Buzău.

La grupul şcolar Grigore Moisil din Buzău religia este predată de un fost ofiţer MAPN care a absolvit facultatea de teologie la fără frecvenţă. Dascălul susţine că este necesar ca religia să fie păstrată în trunchiul obligatoriu cu argumente luate direct din învăţăturile preoţilor şi învăţaţilor români.

"Ora de religie la clasa a 9-a începe cu o rugăciune. La oră, elevii nu îşi iau notiţe ci ascultă şi pun întrebări, practic ora de religie fiind interactivă. Prin activitatea din timpul orei profesorul face şi evaluare a cunoştinţelor elevului", spune Robert Roşioru, profesor de religie.

Elevii spun că religia este o materie care le oferă posibilitatea cunoaşterii unor realităţi din trecutul îndepărtat dar şi a unor precepte de natură socială.

În noiembrie 2014, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută doar de către cei care vor să studieze această disciplină.

CITEŞTE ŞI

Curtea Constituţională schimbă regula orei de Religie în şcoli: părinţii trebuie să depună cerere pentru ca elevii să participe la această materie

   

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite