VIDEO Obiectiv turistic nou, în Buzău, pornit de la descoperirea unui profesor de la Universitatea din Piteşti

VIDEO Obiectiv turistic nou, în Buzău, pornit de la descoperirea unui profesor de la Universitatea din Piteşti

Foto Iulian Bunilă

Municipiul Buzău se află exact la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord, Conform calculelor profesorului universitar Alexandru Boroiu, de la Universitatea din Piteşti. Calculele profesorului arată că jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator nu este Paralela 45, ci cu 16,2 kilometri mai spre nord.

Ştiri pe aceeaşi temă

Buzoienii au sărbătorit recent 150 de ani de la construirea primei căi ferate din zonă, prin inaugurarea unei locomotive de epocă în faţa Gării.
 
Tot aici a fost dezvelit şi planiglobul care certifică faptul că municipiul Buzău este cea mai mare localitate din Europa situată exact la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord.
 
Profesorul universitar Alexandru Boroiu a făcut această descoperire în urma cercetărilor realizate pentru a determina centrul geografic al României şi elaborării unei metode matematice prin care a depistat această paralelă mijlocie. 
 
În 2017, Alexandru Boroiu i-a transmis edilului şef al municipiului Buzău informaţia cu privire la descoperirea geografică, chiar de Ziua Naţională.
 
Profesorul piteştean a ataşat un fişier cu datele care justifică stiinţific faptul că municipiul Buzău este cel mai mare oraş din Romania situat exact la jumătatea distanţei Ecuator — Polul Nord. 
  
 
Acesta sugera că municipalitatea poate dezvolta un produs turistic, benefic pentru comunitatea locală. "Buzăul are o poziţie geografică specială, ce poate fi valorificată excelent ca brand turistic. Administraţia locală poate cultiva, justificat ştiinţific, un nou brand turistic, benefic pentru comunitatea locală'', declara în 2017 Alexandru Boroiu.  
 
Progresul calculelor matematice i-a permis profesorului universitar Alexandru Boroiu să descopere că umătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol se află în realitate cu 16,2 kilometri la nord de Paralela 45. 
 
„Dacă pământul ar fi o sferă, jumătatea dintre Pol şi Ecuator ar fi la Paralela 45, dar, cum el e turtit, atunci şi ea e mai spre nord”, a explicat profesorul Boroiu.  
 
 
Conform calculelor profesorului Boroiu, realizate printr-un sistem complicat de coordonate şi aproximări pe baza „elipsoidului Krasovvsky“, latitudinea exactă de la jumătatea distanţei de la Ecuator la Pol (cu distanţe 5.001,205 km spre ambele) este 45 grade 08’ 37,8’’ N. Această linie a „paralelei mijlocii“ taie trei oraşe: Buzău, Curtea de Argeş şi Horezu.
 
Din 2017, s-au mai făcut şi alte studii care constată că, pe toate continentele, pentru toate paralelele mijlocii din ambele emisfere există doar patru localităţi situate pe paralela mijlocie, cu populaţie comparabilă cu cea a Buzăului. Acestea sunt: Songyuan din China, Brooklin Park din SUA, Minnesota şi Cremona din Italia.
 
Alexandru Boroiu  este prodecan al Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie din cadrul Universităţii de Stat din Piteşti. Este autorul a 29 de cărţi şi manuale universitare, precum şi a peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate. 

 
Zona din faţa Gării CFR Buzău a fost resistematizată complet. Lucrările au costat 1,2 milioane de lei şi au fost executate de către Urbis Serv SRL, societatea de servicii a Primăriei Buzău. 
 
Tot în acest an, va începe reabilitarea străzilor 1 Decembrie 1918 şi  Republicii, artere intens circulate care sunt separate chiar de rondul de la gară.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: