VIDEO Biserica mânăstirii Răteşti este în pericol să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 40 de măicuţe care slujeau la mânăstire au fost evacuate
Cele 40 de măicuţe care slujeau la mânăstire au fost evacuate

Biserica mânăstirii Răteşti, din judeţul Buzău, e gata să se prăbuşească din cauza alunecărilor de teren. Ploile recente au fisurat pereţii lăcaşului de cult. Toate clădirile din complexul mânăstiresc sunt în această situaţie. Cele 40 de măicuţe care slujeau la mânăstire au fost evacuate.

În urmă cu o lună, biserica, monument istoric, era susţinută de schele, pe interior. Pereţii erau fisuraţi, dar totuşi clădirea era în picioare. Lucrările de reabilitare nu au mai început din cauza ploilor din ultimele zile, iar pământul a luat-o la vale.

Din cauza alunecărilor care au început în urmă cu aproape trei luni, toate cele 40 de maici au fost evacuate. Stabilizarea versantului trebuia făcută încă de anul trecut pentru a preveni acest dezastru.

Blestemul care s-a abătut în această primăvară asupra uneia dintre cele mai importante mănăstiri pare fără sfârşit. Dacă nenorocirea a început cu chiliile măicuţelor, a continuat cu clădirea stăreţiei, acum dezastrul a lovit şi biserica. Pământul pe care este construit lăcaşul de cult este atât de frământat de alunecări încât a pornit spre vale. Fisurile care abia se zăreau în urmă cu o lună s-au adâncit. 

Acum, crăpături adânci brăzdează de la turlă pînă la temelie întreaga construcţie. Pe interior, arcadele care delimitau naosul de altar s-au prăbuşit şubrezind rezistenţa întregii biserici. 

Ferestrele mai au puţin şi ajung pe pământ după ce cărămizile din jur au căzut. Din interiorul bisericii răbufnesc din când în când trosnituri şi bubuituri care prevestesc sfârşitul lăcaşului.  

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a obţinut finanţare europeană pentru reabilitarea întregului Aşezământ monahal vechi de peste patru secole. Peste 4 milioane de euro urmau să fie investite în premieră în România în reparaţia mănăstirii. Din păcate, însă, birocraţia ori nepăsarea factorilor implicaţi dar şi metehnele vremii şi ale vremurilor au contribuit la distrugerea unui monument architectural. 

“Biserica  a fost şi mai mult afectată în uma ploilor, fiind pe punctul de a se prăbuşi din păcate. Deşi s-a început proiectul de restaurare al mănăstirii pe fonduri europene, acesta nu poate înainta atâta timp cât nu se va stabiliza versantul pe care este construită”, a declarat Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. 

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a informat din timp şi a trimis scrisori către Guvern iar şansele ca mănăstirea să fie salvată depind de factorii responsabili care trebuie să se mobilizeze iar în momentul în care ploile vor înceta să pună în aplicare acest proiect.

Citeşte şi: VIDEO Chiliile din Mănăstirea Răteşti se prăbuşesc din cauza alunecărilor de teren 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite