VIDEO Ionel Tescaru, directorul Companiei de Apă Buzău, îl ameninţă pe primarul Buzăului cu plângere la DNA

VIDEO Ionel Tescaru, directorul Companiei de Apă Buzău, îl ameninţă pe primarul Buzăului cu plângere la DNA

Ionel Tescaru, la conferinţa de presă de joi   Sursa reporterbuzoian.ro

A apărut prima reacţie a lui Ionel Tescaru, directorul Companiei de Apă Buzău, cel căruia primarul Constantin Toma i-a cerut demisia în urmă cu o săptămână. Într-o conferinţă de presă organizată joi, Tescaru l-a acuzat pe Constantin Toma că i-ar fi determinat cu bună ştiinţă pe aleşii municipali să voteze o serie de hotărâri ilegale.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„Anunţ public că am pregătit o plângere către DNA pentru abuz în serviciu împotriva celor care, cu încălcarea legii, riscă să arunce Buzăul în stare de insolvenţă. Fac apel la Comisarul European pentru Politică Regională, doamna Corina Creţu, să intervină pentru a nu periclita situaţia celor 100 de milioane de euro investiţi până acum în infrastructura de apă şi contractarea altor 200 de milioane de euro, de care buzoienii trebuie să beneficieze în următorii ani, din fonduri europene. Ieşirea mea publică de astăzi în faţa dumneavoastră şi, prin intermediul presei, în faţa cetăţenilor din Buzău, este provocată de gravitatea hotărârilor promovate de noul primar în şedinţa CLM din 1 iulie”, a spus Ionel Tescaru în deschiderea conferinţei de presă.
 
Pe 1 iulie, la câteva zile de la învestirea noului edil-şef, consilierii locali au votat toate proiectele de hotărâre promovate de Constantin Toma, cele mai multe dintre ele referindu-se la Compania de Apă. În aceeaşi şedinţă, aleşii locali au aprobat şi efectuarea de audituri juridice şi economico-financiare ale activităţii Primăriei şi Companiei de Apă pentru perioada 2008-2016, dar şi aplicarea Ordonanţei de urgenţă 109/ 2011 privind guvernarea corporatistă a întreprinderilor publice pentru societăţile la care municipiul Buzău este unic acţionar.
 
 
În opinia conducerii Companiei de Apă, cele mai grave consecinţe ale acţiunii primarului Constantin Toma sunt:
 
Declararea ca neeligibile a proiectelor finanţate în cadrul POS MEDIU pentru judeţul Buzău, în valoare cumulată de 441.503.425 lei (fără TVA);
Rezilierea contractelor de finanţare;
Pierderea integrală a fondurilor nerambursabile acordate;
Pierderea finanţărilorpentru perioada 2014-2020, pentru proiectul de investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată, în suma de 202,1 milioane de euro;
Imposibilitatea de a se asigura continuitatea furnizarii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare pentru cetăţenii Municipiului Buzău;
Declanşarea procedurii de insolvenţă asupra Municipiului Buzău, având în vedere că impactul financiar pe termen scurt al Hotărârilor adoptate în şedinţa din 01.07.2016 reprezintă de două ori bugetul anual al Municipiului Buzău.
 
La începutul lunii iulie 2016, primarul Buzăului, Constantin Toma a pus toate tunurile pe şeful Companiei de Apă. Edilul şef i-a cerut directorului Companiei să demisioneze. La vremea respectivă, Toma a declarat că îşi doreşte reducerea preţului la apă, dat fiind că buzoienii plătesc un tarif exorbitant, considerat drept unul dintre cele mai mari din ţară. El a explicat că raportul preţ – calitate este unul care nu se justifică. Mai exact, apa folosită de buzoieni este plină de impurităţi şi nu limpede precum cristalul aşa cum ar trebui să fie, având în vedere tariful mare la apă pe care cetăţenii îl plătesc.
 
„Domnul Tescaru avea salariul, 175 de milioane, net în data de 31 mai 2016, atunci când a avut loc Adunarea Generală în care a modificat statutul, iar Consiliul Local nu mai poate lua nici o decizie. Din 8 iunie, când a văzut cine a ieşit primar, s-a mai aplicat o mărire de salariu. Tupeul este maxim!” a declarat atunci Constantin Toma.
 
Primarul Constantin Toma nu a comentat cele spuse de Ionel Tescaru dar a convocat o conferinţă de presă pentru vineri, după şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, şedinţă la care este invitat şi directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: