VIDEO Mărturii din azilul groazei: copii care îşi muşcă mâinile de foame şi paciente abuzate sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azilul de la Aldeni, intens monitorizat de autorităţi
Azilul de la Aldeni, intens monitorizat de autorităţi

O tânâră de 26 de ani, cu probleme psihice, pacientă a  Căminul de la Aldeni, a fost adusă la Urgenţe după ce a înghiţit cuie şi şuruburi. Femeia este în afara oricărui pericol, însă întâmplarea vine ca o confirmare a gravelor deficienţe semnalate la aşezământul privat. O angajată a instituţiei a decis să rupă tăcerea şi să povestească presei despre tratamentul la care sunt supuşi pacienţii.

Infirmiera Otilia Şerban s-a hotărât să facă publice nenorocirile din instituţie după ce, spune ea, a intrat în dizgraţiile conducerii pentru că îşi cerea insistent drepturile de salariat. Fosta angajată a căminului spune că ororile nu au încetat iar tinerii şi adulţii din cămin sunt trataţi precum animalele. Pentru că nu sunt hrăniţi cum trebuie unii dintre beneficiari se automutilează.

”Copii maltrataţi, bătuţi, morţi de foame. Au început, de o săptămână, cei care sunt mai zdraveni să plece, să fugă, să se ducă după ei. Angajaţi prea puţini, multă muncă. Dacă ar avea angajaţi suficienţi, ar fi bine îngrijiţi. Dar pe dânsul nu-l interesează decât să ameninţe şi distracţiile. Pe pacienţi îi bate, îi ameninţă cu un electroşoc”, spune Otilia Şerban, fostă angajată a căminului Aldeni. 

Infirmiera povesteşte că beneficiarii sunt încuiaţi noaptea când sunt pe tură doar doi infirmieri şi o asistentă la 90 de bolnavi. Ca să nu spele aşternuturi şi hainele pacienţilor, rezidenţii sunt lăsaţi să doarmă în pielea goală, direct pe muşamalele aşternute pe saltele. Angajata căminului confirmă şi abuzurile sexuale între pacienţi şi pentru a fi crezută povesteşte despre o tânără de 20 de ani care a fost dusă la ginecolog pentru întreruperea unei sarcini rezultate dintr-o relaţie cu un alt rezident mult mai în vârstă. Mai mult decât atât, în cămin ar fi, spune femeia, câţiva rezidenţi bolnavi de sifilis.

”S-a ajuns şi la sex. A fost o fetiţă însărcinată, sunt bolnavi de sifilis, cu foarte multe boli. Primesc mai mult sedative. Nu mi se pare normal să li se dea atâtea sedative. Sunt persoane care de trei ani de zile sunt acolo. Acum s-au făcut nişte analize şi au ieşit cinci persoane cu sifilis”, spune Otilia Şerban, fostă angajată a căminului. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a început o anchetă la Căminul din Aldeni în urma reclamaţiilor Centrului pentru Resurse Juridice care a atras atenţia, la începutul anului, asupra faptului că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească. Procurorii nu au finalizat până acum ancheta. Atunci, infirmiera Otilia Şerban era unul dintre angajaţii care negau vehement toate acuzaţiile aduse instituţiei de ocrotire.

Agenţia pentru Prestaţii sociale Buzău a controlat în calitate de organ de acreditare căminul imediat după izbucnirea scandalului  şi a găsit multe nereguli. Inspectorii sociali au transmis un plan de măsuri şi un termen pentru realizarea acestora. Cum directorul nu a respectat nici planul şi nici termenul dat, a fost amendat cu 5 mii de lei, amendă pe care a contestat-o. Acum directorul a fost chemat în instanţă de AJPIS care a cerut magistraţilor să-l oblige să se conformeze standardelor cerute de lege.

CITEŞTE ŞI

Tânără schizofrenică din căminul de la Aldeni, internată la Urgenţe după ce a înghiţit cuie şi şuruburi

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite