VIDEO Frigiderul Fram, maşina de spălat Albalux şi magnetofonul Kashtan, luxul dinainte de Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Costache este directorul Muzeului Judeţean Buzău
Daniel Costache este directorul Muzeului Judeţean Buzău

O locuinţă din perioada comunistă, aşa cum era ea înaintea Crăciunului, a fost reconstituită de muzeografii din Buzău la 30 de ani de la Revoluţie.

Astfel, la Muzeul Judeţean Buzău pot fi admirate, în locuinţa de acum trei decenii, obiecte reprezentative de mobilier şi de uz casnic, obiecte vestimentare, un televizor alb-negru, un aparat de radio Gloria, un frigider Fram şi un magnetofon, la mare căutare în acea vreme.

Vernisajul expoziţiei „Decembrie 1989: între Revoluţie şi Crăciun” a avut loc în prezenţa a zeci de buzoieni, de toate vârstele. 

Expoziţia este organizată cu sprijinul Muzeului de Istorie şi Artă Zalău, care a constribuit cu o parte dintre obiectele ce poartă amprenta ultimilor ani ai Regimului Ceauşescu.

Încă de la intrarea în expoziţie îţi sar în ochi nelipsitele mileuri aşezate pe  masă, televizor şi vitrina cu bibelouri, şi parcă auzi din nou vocea mamei care îţi atrage atenţia să nu cumva să le şifonezi pentru că s-a chinuit să le apreteze.

La intrarea în apartamentul reprodus la Muzeul Judeţean descoperi măsuţa din sticlă pe care este telefonul fix. Tot în hol, sunt depozitate aspiratorul şi câteva sticle goale de lapte, iar lipită de un perete este maşina de cusut.

În bucătărie, vedetă este frigiderul Fram. Mai regăsim vechiul prăjitor de pâine, sticlele de sifon şi aragazul pe care încă îl mai regăseşti în multe gospodării. 

Dormitorul este ocupat în mare parte de patul cu cadru din lemn masiv şi de şifonierul cu uşile mai mereu întredeschise, peste care stau depozitate geamantanele, din lipsă de spaţiu. Magnetofonul Kashtan este piesa rară pe care nu toţi şi-o permiteau în vremea comunismului.

buzau

Din sufragerie nu lipsesc carpeta de pe perete cu Răpirea din Serai, pick-up-ul cu discuri de vinil, peştele din sticlă de pe televizor şi ziarul de pe masă.

Televizorul marca Sirius din expoziţie este deschis tot timpul. Pe ecranul alb-negru rulează comunicatul citit de prezentatorul Telejurnalului, George Marinescu, pe 22 decembrie 1989. 

„S-a trăit în vremea respectivă şi este bine ca cei tineri să ştie cum s-a trăit, cu bune şi rele. Ei nu pot învăţa atât de bine dintr-un manual de istorie ca dintr-un muzeu, unde învăţarea este şi informativă şi emoţională şi vizuală. Astfel de expoziţii de istorie recentă sunt absolut necesare”, a declarat Corina Bejinariu, directorul Muzeului din Zalău, instituţie parteneră cu Muzeul Judeţean Buzău.

Pe parcursul a opt ani, Muzeul Judeţean Buzău şi-a îmbogăţit patrimoniul, din donaţii private, cu aproape 4.000 de bunuri, care reflectă viaţa privată cotidiană în timpul regimului comunist.

Prezentare realizată de Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău:

Dacă pentru cei mai în vârstă dintre vizitatori expoziţia a stârnit nostalgii, tinerei generaţii îi suscită curiozitatea, dar îi oferă şi ocazia de a face o comparaţie între condiţiile actuale de viaţă şi cele al părinţilor sau bunicilor lor.

Expoziţia „Decembrie 1989: între Revoluţie şi Crăciun”, care poate fi vizitată până la primăvară, conţine fotografii şi materiale video, care redau efervescenţa socială din municipiul Buzău în acele zile fierbinţi ale sfârşitului de an 1989.  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite