FOTO VIDEO Mii de credincioşi au îndurat gerul năprasnic pentru a participa la funeraliile ÎPS Epifanie Norocel

FOTO VIDEO Mii de credincioşi au îndurat gerul năprasnic pentru a participa la funeraliile ÎPS Epifanie Norocel

Sicriul a fost purtat pe umeri de preoţi                           FOTO: Iulian Bunilă

Peste două mii de credincioşi, 800 de preoţi, călugări şi 24 de înalţi prelaţi au participat astăzi la Buzău la funeraliile Înalt Preasfinţitului Epifanie Norocel, Ahiepiscopul Buzăului şi Vrancei.  Slujba de prohodire a fost oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul BOR, alături de un sobor de ierarhi.

 

Slujba de înmormântare a Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Epifanie a fost făcută după o rânduială liturgică specială. Pentru că ierarhii ortodocşi sunt călugări, slujba prohodirii lor este una deosebită, caracterizată prin simplitate, smerenie şi nădejde în înviere. În timpul slujbei, ierarhii care au oficiat au amintit de făgăduinţele pe care monahul Epifanie le-a făcut înaintea lui Dumnezeu şi a obştii din care a făcut parte. Slujba  a fost asemănătoare celei care se face în Vinerea Mare la Prohodul Domnului.
 
Înaltpreasfinţitul Epifanie a purtat straiele arhiereşti cu care a slujit pe timpul vieţii dar şi însemnele arhiepiscopale: cârja, crucea, engolpionul şi mitra. La căpătâiul celui trecut la cele veşnice s-au aflat reprezentanţi ai administraţiilor celor două judeţe Buzău şi Vrancea, parlamentari şi clerici dar şi oameni simpli, credincioşi care l-au ascultat pe Epifanie la slujbele oficiate în bisericile din cele două judeţe. ÎPS Epifanie a păstorit timp de 30 de ani peste 700 de mii de suflete din eparhie. 
                                                                                                                                Imagini Iulian Bunilă
 
Credincioşii au îndurat de la primele ore ale dimineţii gerul de afară ca să fie părtaşi la ultimul drum al Înaltului prelat. 
 
Încă de la primele ore ale ceremonialului religios, medicii de la ambulanţă au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor unui bărbat de 50 de ani, care a leşinat. Acesta se afla în mulţimea care urmărea slujba pe ecranul din curtea Cateralei.
                                                                                                                                   Imagini Focus TV
 
Din cei 80 de ani de viaţă, Epifanie a slujit biserica 65 de ani mai întâi ca monah apoi ca profesor şi stareţ iar în 1982 a fost întronizat episcop al Episcopiei Buzăului şi Vrancei. Patriarhul Daniel a subliniat în cuvântul său că părintele Arhiepiscop Epifanie a fost un mare susţinător al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei fiind între primele trei eparhii din ţară (după Bucureşti şi Sibiu) în ceea ce priveşte contribuţia la colecta naţională pentru realizarea acestei lucrări. 
 
Gigi Becali a plâns în timpul slujbei
 
Gigi Becali, prezent şi el la înmormântare, a plâns în timpul slujbei, asta pentru că a avut o relaţie specială cu arhiepiscopul Epifanie. „Pe 14 decembrie, Epifanie m-a chemat la ziua lui, dar nu am putut ajunge pentru că a trebuit să îmi iau în primire mandatul de parlamentar. După aceea, m-a tot căutat să ne întâlnim şi pe 6 ianuarie, înainte să moară. Mi-a dat un telefon să ne întîlnim la o mănăstire din Vrancea”, a declarat Gigi Becali, la ieşirea din catedrală.
                                                                                                                                Imagini Iulian Bunilă
 
Sicriul cu trupul înaltului prelat a fost purtat pe braţe de clerici în jurul catedralei ctitorite de acesta şi s-a oprit de trei ori. Potrivit ritualului înconjurul bisericii care este antiorar şi  este considerat a fi un moment împotriva morţii, a vieţii veşnice. Trupul a fost îngropat în cripta pregătită în noua catedrală peste un strat de pământ reavăn. 
 
Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a murit în seara zilei de 7 ianuarie în timp ce se îndrepta spre Mănăstirea Brazi de lângă Panciu în urma unui embolii pulmonare. Timp de 40 de zile în toate lăcaşurile: biserici şi mănăstiri din eparhia Buzăului şi Vrancei va fi doliu iar cel care va conduce ca locţiitor al lui Epifanie Arhiepiscopia este PF Daniel. După trecerea celor 40 de zile sfântul Sinod va organiza alegeri pentru ocuparea locului lăsat prin trecerea la cele veşnice a lui Epifanie Norocel.

 

citeste totul despre: