VIDEO „Focul viu“ care s-a aprins de câteva zile într-o comună din Buzău. Care este explicaţia fenomenului natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Lopătari, din judeţul Buzău, figurează pe harta turistică a ţării ca fiind locul în care se găseşte un important fenomen natural, cunoscut ca ”Focul viu de la Terca”. Pe raza aceleiaşi localităţi există de câteva zile un al doilea punct în care flăcări de aproape jumătate de metru ies din pământ.

Comuna buzoiană Lopătari are pe teritoriul său un important monument natural, numit în popor „focul viu“, fenomen care se mai găseşte în puţine locuri de pe glob.

Focul viu se află pe un versant din satul Terca, al comunei Lopătari. 

Este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime. 

Focurile vii se sting din când în când, dar întotdeauna există persoane care să le aprindă. Flăcările au înălţimi mult mai mari noaptea, atingând şi 1,5 metri.

Un al doilea foc viu a fost descoperit în urmă cu câteva zile de un localnic din Lopătari, în apropiere de locuinţa sa. Focul viu recent descoperit se află într-o zonă mult mai accesibilă ca cel din satul Terca, putând fi văzut, mai ales pe timpul nopţii, chiar din drumul judeţean 203k. 

„E la 500 de metri de drumul judeţean. Acest foc a mai fost activ în trecut, dar din motive necunoscute s-a stins. Acum s-a reaprins şi arde cu flacară deschisă vizibilă chiar de pe drumul judetean 203 k la fostul capăt de asfalt”, spune Viorel Bănică, un localnic care a postat o înregistrare a noii atracţii a comunei.

Accesul până la focul viu de la Lopătari se face pe o potecă ce duce spre satul Plaiul Nucului. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite