VIDEO Filmele în care viitorul a fost anticipat cu precizie. Producţia din 1993 care a ilustrat tragedia produsă la World Trade Center nouă ani mai târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Industria filmului pare însă a-i contrazice pe oamenii de ştiinţă care afirmă că viitorul nu poate fi anticipat cu precizie. Numeroasele producţii conţin aspecte, situaţii politice, sociale sau militare, şi elemente de tehnologie regăsite în realitate câteva decenii mai târziu. Inclusiv tragedia de la 11 septembrie 2001 este ilustrată profetic.

Woman in the Moon (1929). În zilele noastre, călătoriile în spaţiu par un subiect banal. 

În urmă cu 90 de ani, însă, când nouă din zece cetăţeni ai lumii nu aveau habar nici măcar despre existenţa autovehiculelor, filmul ”Woman in the Moon” prezicea marele pas al omenirii, înfăptuit în 1961, prin Iuri Gagarin, primul om ajuns în spaţiu, urmat de aselenizarea din 1969, al cărei protagonist a fost cosmonautul Neil Armstrong.

image


2001: A Space Odyssey (1968). Despre ”Odiseea Spaţială 2001” se spune că este cel mai reuşit film despre spaţiul cosmic realizat vreodată. 

Pe scurt: un monolit negru este descoperit sub suprafaţa Lunii, îngropat intenţionat de către o inteligenţă extraterestră.

Oamenii de ştiinţă îi identifică punctul de origine, planeta Jupiter, iar o echipă de cercetători este trimisă în expediţie pentru a o cerceta.
 

Capodopera lui Stanley Kubrick este considerată a fi o variantă cinematografică a profeţiilor lui Nostradamus, în care descoperim multe elemente din viitor, precum tabletele, staţia spaţială internaţională, turismul spaţial ori comenzile vocale.

image

The Man (1972). Când preşedintele SUA şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe sunt ucişi după prăbuşirea clădirii, iar vicepreşedintele demisionează din cauza vârstei şi a bolilor, preşedintele Senatului, Douglas Dilman, interpretat de actorul James Earl Jones, devine brusc primul afroamerican care ocupă Biroul Oval. În anul 1972, filmul ”The Man” a prezis astfel primul preşedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii.

După aproape patru decenii de la lansarea acestui film, Barack Obama a devenit primul preşedinte negru prin alegeri democratice. A stat în funcţie de pe 20 ianuarie 2009, până pe  20 ianuarie 2017, şi a fost ce de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

image

Star Trek: The Motion Picture (1979). ”Star Trek I: Filmul” a avut un buget mare, reflectat în efecte speciale, pentru care de altfel a şi fost nominalizat la Oscar. Tema este una din favoritele lui Gene Roddenberry, creatorul mitului Star Trek, şi anume existenta fiinţelor extraterestre asemănătoare zeilor.

Am putea enumera o listă întreagă de lucruri pe care atât serialele, cât şi lungmetrajele Star Trek, le-au prezis. Iese însă în evidenţă o piesă din dotarea ofiţerului Nyota Uhura, personaj fictiv interpretat atunci de Nichelle Nichols. Specialistul în telecomunicaţii al echipajului de pe Enterprise purta la ureche o cască argintie în timp ce stătea la postul de comandă. A fost prima trimitere către tehnologia Bluetooth de astazi.

image

Specificaţia Bluetooth a fost formulată pentru prima dată în 1994 de Sven Mattisson şi Jaap Haartsen, muncitori în oraşul Lund, Suedia, la divizia de telefonie mobilă a companiei Ericsson. La 20 mai 1998 a fost fondată gruparea Bluetooth Special Interest Group (SIG), care are rolul de a gestiona tehnologia Bluetooth şi de a urmări evoluţia acestei tehnologii. Abia în 1999, Ericsson a lansat primul telefon dotat cu Bluetooth, modelul Ericsson T39. (Sursa wikipedia.com)

Blade Runner (1982). Într-un viitor al lumii, centrat pe tehnologie avansată şi inteligenţă artificială, omul a descoperit tehnologia creării de clone umane, folosite pentru coloniile din spaţiu, dar cu durată limitată de viaţă. În Los Angeles-ul anului 2019, Deckard este un poliţist specializat în descoperirea replicanţilor.

image

Atunci când Ridley Scott a făcut ”Vânătorul de recompense”, uriaşele panouri digitale pentru reclame, care apar în film, erau aspecte de domeniul SF. Au ajuns o obişnuinţă în zilele noastre nu numai pentru locuitorii unor metropole ca Tokyo sau New York.

”De la imaginea acelui Los Angeles a anului 2019, pe care Ridley Scott a văzut-o în 1982, este foarte aproape de urbea modernă. Billboardurile acelea imense, din Los Angeles, le vedem în fiecare zi pe stradă, aici, lângă noi, la doi paşi, lângă blocul nostru”, a declarat George Mihalcea, critic de film, pentru o publicaţie naţională.

Videodrome (1983). Regizorul de filme de groază cu influenţe ştiinţifico-fantastice, David Cronenberg, imaginează un invadator diabolic sub forma unui program de televiziune care seduce şi controlează telespectatorii. Cu ajutorul câştigătorului premiului Oscar pentru efecte speciale, Rick Baker, ”Videodrome” prezintă un coşmar despre o lume în care imaginile video pot controla şi altera existenţa umană.

Filmul în care joacă James Woods şi Debbie Harry vorbeşte despre dependenţa creată de un canal video ilegal care difuzează noaptea un program porno, numit Videodrome. Potrivit site-ului list25.com, ”filmul care este complet înfiorător şi brutal a prezis apariţia canalului YouTube”.

image

YouTube a fost fondat de Chad Hurley, Steve Chen şi Jawed Karim, toţi trei fiind angajaţi ai PayPal. Numele domeniului "YouTube.com" a fost activat la 15 februarie 2005, iar siteul web cu această adresă a fost creat pe parcursul următoarelor luni.

Back to the Future Part II (1989). ”Înapoi în viitor 2” îl are în prim-plan pe adolescentul Marty, interpretat de Michael J. Fox. Abia revenit în anul 1985, în prezentul îmbunătăţit ca efect al intervenţiei sale din primul film, Doc îşi face apariţia în maşina timpului, pentru a-l avertiza că viitorii lui copii, rezultaţi din căsătoria cu Jennifer, riscă să devină nişte delincvenţi. Toţi trei se urcă în maşina timpului şi ajung în anul 2015, timp în care se produc majoritatea scenelor.

Când Marty McFly este trimis treizeci de ani în viitor, el soseşte într-un moment în care există hoverboard-uri, holograme şi pantofi care se leagă singuri, invenţii care în majoritatea cazurilor ţin încă de imaginaţie. Sunt însă "gadgeturi" precum computerele şi televizoarele cu ecran plat, dar şi comunicarea tip Skype, care s-au concretizat în zilele noastre.

Super Mario Bros. (1993). Deşi unele voci susţin că ar fi mai multe filme care au prezis tragedia de la 11 septembrie 2001 într-un fel sau altul, cu siguranţă, spun redactorii site-ului list25.com, ”Super fraţii Mario”, un film complet absurd, a prezis prăbuşirea turnurilor World Trade Center mai precis decât oricare altă peliculă cinematografică.

La minutul 2:08 al filmului, se poate vedea clar cum cele două clădiri gemene sunt distruse aşa cum avea să se întâmple, în realitate, opt ani mai târziu.

The Cable Guy (1996). În pelicula ”Tipu' de la cablu”, Jim Carrey, cel mai în vogă actor de comedie ai ultimilor ani, reuşeşte un recital demenţial în acest film nebun regizat de excentricul Ben Stiller. Carrey e tipu' care pune cablul, dar nu o face oricum, Steven M. Kovacs (Matthew Broderick), simţind acest lucru pe propria-i piele.

image

În acest film există o scenă care prezice viitorul cu precizie. Personajul interpretat de Jim Carrey spune, în timp ce stă în ploaie, cum fiecare american va avea în casă o combinaţie între televiziunea prin cablu, calculatorul şi telefonul, toate într-un pachet. Spune că vor putea juca Mortal Kombat cu un prieten din Vietnam, jocuri de noroc online şi Google TV în acelaşi timp. (sursa: list25.com)

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite