VIDEO O fată cu handicap dintr-o comună buzoiană a trăit 13 ani ca într-un grajd

VIDEO O fată cu handicap dintr-o comună buzoiană a trăit 13 ani ca într-un grajd

Familia Turică şi-a ţinut fata închisă în casă 13 ani

Primăria unei comune din Buzău şi Protecţia Copilului se învinovăţesc reciproc, după ce a devenit publică drama unei copile cu handicap, pe care părinţii au crescut-o, de la naştere, în condiţii inumane. În urma unei sesizări la Telefonul Copilului, în gospodăria unei familii din Movila Banului a fost descoperită o fată pe care părinţii o ţineau închisă într-o cameră insalubră, unde dormea pe o saltea aşezată direct pe pământ.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Povestea familiei Turică a devenit cunoscută, după ce o localnică a făcut o sesizare la Protecţia Copilului, în care spunea că fata cu handicap grav este ţinută închisă, fără apă, fără mâncare şi fără medicamentele menite să-i mai aline din suferinţă. 

Doarme pe o saltea găurită, aşezată direct pe pământ, într-o cameră care pare mai degrabă un grajd de animale.
 
Toată familia trăieşte într-o sărăcie cruntă. Părinţii şi ceilalţi doi copii se îngrămădesc într-o încăpere de doi metri pătraţi, cu două paturi improvizate. Familia trăieşte cu ajutor de la stat şi alocaţii de pe urma copiilor. Mama nu munceşte, iar soţul ei, fost puşcăriaş, lucrează cu ziua, pe unde apucă.
 
Despre situaţia familiei Turică nu avea habar nicio autoritate. Primăria Movila Banului spune că Protecţia Copilului Buzău este cea care trebuia să ia măsuri până acum, întrucât avea cazul în evidenţe. ”Au fost în monitorizare şi la Protecţia Copilului. Deci aşa cum s-au implicat în a-i găsi o soluţie atunci când i-au dat cărucior, puteau şă şi ia copilul de acolo”, a declarat Frusina Ghinea, primar Movila Banului.
 
În schimb, instituţia acuzată spune că nu a fost informată până acum despre situaţia de risc din familia Turică. ”Pot spune că atât din punct de vedere legal, cât şi moral, este obligativitatea Primăriei să monitorizeze astfel de familii”, a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvânt DGASPC Buzău.
 
Direcţia pentru Protecţia Copilului Buzău a luat măsura internării fetei cu handicap psiho-locomotor în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă şi Evaluare, unde primeşte îngrijiri de specialitate şi sprijin psihologc. Autorităţile spun că sunt şanse mici ca aceasta să revină în familie. 
 
De asemenea, ceilalţi doi copii ai soţilor Turică au fost îngredinţaţi temporar unei rude din partea tatălui, până la stabilirea unei decizii de preluare a copiilor în sistemul de protecţie.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: