VIDEO Evacuare preventivă a apei din lacul de acumulare de la Siriu. Râul Buzău a inundat DN 10, în Covasna

VIDEO Evacuare preventivă a apei din lacul de acumulare de la Siriu. Râul Buzău a inundat DN 10, în Covasna

Reprezentanţii Apelor Române au fost în alertă în ultimele ore din cauza debitelor extrem de mari pe cursul superior al râului Buzău, în judeţul Covasna, care au dus şi la creşterea nivelului acumulării de la Siriu. Dacă la ora 06.00, nivelul în acumulare era de 565,07 metri, la ora 10.00, nivelul ajunsese la 566,32 m.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa susţin că nu sunt probleme deosebite, iar nivelul acumulării se încadrează în limitele admise, sub nivelul din octombrie 2016. Încă de aseară s-a trecut la evacuarea preventivă din lac a unei cantităţi de apă suplimentare de 60 mc pe secundă, debitul prin vanele deschise fiind de 120 mc/s, în timp ce alţi 32 de metri sunt uzinaţi de Hidroelectrica.
 
Potrivit reprezentantului ABA Buzău-Ialomiţa, Mariana Lăcătuşu, evacuarea va continua şi în zilele următoare, până la atingerea nivelului acumulării de dinaintea viiturilor.
 
În data de 13 martie 2018, orele 21.00, Instituţia Prefectului – Judeţul Buzău a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, pentru a stabili măsurile necesare pe durata avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, potrivit căreia, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite şi niveluri pe râul Buzău, sectorul aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu.
 
Serviciul de Gospodărire a Apelor Buzău efectuează la fiecare oră măsurători ale debitelor, iar autorităţile din Siriu, Nehoiu şi Pătârlagele au fost informate cu privire la evacuarea preventivă din baraj a unei cantităţi de apă suplimentare.
 
 
 
 
citeste totul despre: