VIDEO Cine e mai bun la volan, bărbatul sau femeia? Concluzia surprinzătoare a unor cercetători din Marea Britanie

VIDEO Cine e mai bun la volan, bărbatul sau femeia? Concluzia surprinzătoare a unor cercetători din Marea Britanie

Felul în care se comportă femeile la volan este un subiect controversat. În timp ce majoritatea bărbaţilor cred că doamnele nu se descurcă la fel de bine la şofat şi că ei au abilităţi înnăscute pentru aşa ceva, un studiu britanic dovedeşte contrariul.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Femeile au probleme cu parcările, se bâlbâie în trafic şi nu ştiu ce vor să facă”, este genul de răspuns al celor mai mulţi bărbaţi când sunt întrebaţi cine e mai bun la volan.

Surprinzător este că astfel de răspunsuri, care menţionează superioritatea domnilor la volan, vin şi de la femei.
 
Un scurt sondaj printre conducătorii auto din Buzău arată că cele mai frecvente abateri ale şoferiţelor ar fi trecerea pe culoarea roşie, parcarea incorectă şi vorbitul la telefon. 
 
Alţii, în schimb, susţin că femeile sunt mai responsabile când şofează, au mai multă răbdare în traficul aglomerat ori că pur şi simplu nu există diferenţe între doamnele şi domnii şoferi, ci de la o persoană la alta.
 
Mitul că femeia nu este un şofer la fel de bun ca bărbatul este combătut inclusiv de câteva angajate ale societăţii de transport public din Buzău. Şase femei fac faţă cu brio într-o meserie bărbătească, cea de şofer de autobuz, unde priceperea trebuie să facă echipă cu răbdarea, responsabilitatea şi amabilitatea. 
 
”După părerea mea, femeile sunt un pic mai calme şi mai răbdătoare în trafic iar bărbaţii se enervează un pic mai repede. Fetele care sunt mai vechi cred că au dovedit că se descurcă mai bine sau chiar mai bine decât unii dintre băieţi”, spune Liliana Niţă şofer de autobuz.
 
O părere foarte bună despre femeile la volan o are chiar şeful societăţii de transport public local, care a decis să aducă cât mai multe doamne la volanul autobuzelor.
 
”Sunt mai atente, mai grijulii cu călătorii şi mai apreciate de cei pe care îi transportă. Am văzut situaţii când doamna şofer le zâmbeşte oamenilor şi acest gest contează pentru ei”, spune Gică Toader, directorul Trans Bus Buzău.
 
Un studiu recent, citat de Telegraph.co.uk, dovedeşte că femeia este un şofer mai bun decât bărbaţii
 
Şoferiţele au luat mai multe puncte nu numai la testele de condus, ci şi la observaţiile anonime realizate de cei care au făcut studiul.
 
Un eşantion de 50 de persoane au participat la evaluări în maşină pe durata şofatului, în timp ce 200 de persoane au fost observate în intersecţia Hyde Park Corner din Londra. Au fost evaluate mai multe aspecte ale condusului, iar femeile au obţinut 23,6 puncte din maximul de 30, în timp ce bărbaţii au reuşit să adune numai 19,8 puncte.
 
De exemplu, în legătură cu păstrarea distanţei faţă de autovehiculul din faţă, doar 4% dintre femei au condus prea aproape de maşina din faţă. În schimb, 27% dintre bărbaţi nu au păstrat distanţa regulamentară. Cercetătorii au constatat că oamenii îşi evaluează diferit abilităţile de şofat faţă de realitate.
 
De asemenea, în timp ce mai mult de jumătate dintre bărbaţi au trecut pe galben la intersecţie, numai 14% dintre femei au făcut acelaşi lucru. Restul a oprit, în aşteptarea culorii roşie. 24% dintre bărbaţi şi 16% dintre femei au recunoscut că au ţinut în mână telefoanele mobile în timp ce conduceau.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările