VIDEO Culturi de pepeni din judeţul Buzău, atacate de stoluri de ciori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorile au început de câteva zile să invadeze culturile de pepeni ale localnicilor din Smeeni
Ciorile au început de câteva zile să invadeze culturile de pepeni ale localnicilor din Smeeni

Proprietarii de terenuri agricole din Bărăganul buzoian au în această perioadă probleme foarte mari cu stolurile de ciori care au invadat tarlalele încă nerecoltate. Cel mai mult au de suferit proprietarii de bostănării. La Smeeni, oamenii trebuie să îşi păzească terenurile 24 de ore din 24 şi să recurgă chiar la petarde pentru a ţine păsările dăunătoare departe de pepeni.

Stoluri de ciori sunt peste tot, între comunele Smeeni şi Brădeanu. Migrează acolo unde apare o sursă de hrană, cum ar fi terenurile proaspăt arate. Sutele de ciori zboară în spatele plugurilor şi ciugulesc seminţele scoase din pământ. Atunci când vremea este caldă mai multe zile la rând, păsările îşi caută sursă de apă în pepenii cultivaţi în apropiere.

Ciorile au început de câteva zile să invadeze culturile de pepeni ale localnicilor din Smeeni. Sparg coaja cu ciocul şi ciugulesc miezul, spun sătenii, atât cât să-şi potolească setea. 

Clasicele sperietori cu haine agăţate în araci de lemn sunt ineficiente iar, în disperarea lor, proprietarii bostănăriilor testează tot felul de mijloace pentru a scăpa de păsările dăunătoare. Anul acesta, în arsenalul paznicilor de bostănării a intrat petarda. „Când auzim că se apropie ciorile, noi suntem pe fază şi dăm cu petarde. Se sperie şi în felul acesta scăpăm de ele, cel puţin pentru o perioadă”, spune un proprietar de bostănărie de pe raza comunei Smeeni.

Pentru că recoltele de pepeni din ultimii ani nu le-au adus venituri mulţumitoare, sătenii din Smeeni nu şi-au permis să îşi asigure culturile. Se tem că dacă ciorile vor deveni în următoarele zile şi mai agresive, împinse de canicula anunţată, nu vor mai avea bani să însămânţeze pământul pentru anul viitor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite